Vad

  • Barn & Ungdom
  • Funktionsvariationer
  • Skola
  • Kultur

Var

Otavalo, Ecuador

Bilder

Kulturgrupp stimulerar till utveckling

I Ecuador saknar personer med funktionsvariationer många grundliga rättigheter så som tillgång till skola. Många barn med funktionsvariationer förvisas till hemmen där de inte får den viktiga stimulansen som är så viktig för alla barns utveckling. Eldsjälen Mónica Vaca startade därför Centro Infantil –  en Maria Montessori skola  i Otavalo, Ecuador, för barn med funktionsvariationer, den enda i hela norra Ecuador!

Många av barnen kommer från familjer med mycket små ekonomiska resurser och föräldrarna har inte någon möjlighet att ge sina barn det stöd de skulle behöva. Flera av barnen äter bara en gång om dagen och det är den måltid som serveras på skolan. Undervisningen präglas av närhet och den utbildade personalen ser till individens behov.

För fem år sedan började musik- och kulturgrupp Kallampa att besöka skolan minst en gång per månad för att aktivera och stimulera barnen genom musik, bild, teater och lek inom Projekt Kallampa. Musik har en stimulerande effekt på personer med funktionsvariationer, något som märks extra tydligt på barnen på Centro Infantil. Barn som i vanliga fall är introverta och har kommunikationssvårigheter lyser upp varje gång musikgruppen kommer på besök. Projekt Kallampa syftar alltså till att stimulera barnen på Centro Infantil till utveckling genom traditionell musik, dans, bild och teater och därför går 75% av de insamlade medlen till skolan Centro Infantil och 25% till musik- och kulturgruppen Kallampa. Följ gärna allt spännande som händer på skolan och runt omkring i bloggen nedan!


Bidra till Projekt Kallampas arbete för att ge barn med funktionsvariationer en bra utbildning och kulturgruppen Kallampa möjlighet att fortsätta föra det musikaliska och teatraliska kulturarvet vidare till kommande generation genom att använda insamlingsbössan högre upp. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete.

Vill du bidra till Projekt Kallampas arbete med ett annat belopp än det som anges i insamlingsbössan kan du sätta in valfri summa på bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”PK” och gärna din mailadress.


Hälsning från Ecuador!


BLOGG

Ringar på vattnet

2017-07-31
De pengar vi samlar in går  till skolan för barn med funktionshinder och till kulturgruppen Kallampa i Ecuador. Som jag berättat tidigare har det, bland annat, resulterat i flera stipendier för resurssvaga elever,, ett par datorer, ett bättre kök, renoverad skola, kulturella aktiviteter och läromedel.
Vi har emellertid fler mål med Projekt Kallampa; skapa möten och - inte minst - inspirera andra och visa att det går att göra något. Eller som vi säger: Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls...
För en dryg vecka sedan fick jag och min son möjlighet att berätta om projektet på en fest på västkusten. Det var släkten på min sonhustrus sida som anordnade en sommar/födelsedagsfest. Precis som vi gjorde en gång, bestämde man sig för att istället för presenter samla in pengar till vårt projekt i Ecuador, bland annat genom  att anordna en salsakurs (bilden) som deltagarna fick betala för.
Resultatet blev 5000:- till Projekt Kallampa plus att flera av festdeltagarna kom fram och berättade att de blivit inspirerade och gärna ville göra något liknande. Det här gör oss väldigt glada; både för de insamlade pengar och för att det vi gör lockar fler.
Om en dryg månad är det dags för det minifestival - Spjutstock - som är grunden för engagemanget här i Sverige. Redan tidigt i våras började artister höra av sig för att kolla datum och meddela att de absolut vill vara med i år också (sjätte gången).
Det här känns så roligt! Insamlade medel som bidrar till en bättre skola för barn med funktionshinder i Ecuador och stärkande av ursprungskulturen, fler får lust att göra något och så möten mellan människor vilket vi tror är förutsättningen för att skapa en vackrare värld.
     (Foto: Anette Bargel)

Kallampa möter barnen i den lilla byn Pijal

2017-07-12
Morgonen är lite småkylig när vi tar bussen till den lilla byn Pijal. Jag och min gode vän Ali från Kallampa. I byn Pijal ska vi möta upp med Nain och tillsammans ska vi ge barnen på skolan där lit...e musikundervisning. Ja, i sanningens namn ska jag mest titta på och fotografera, men lite ska jag delta i trummandet, flöjtspelandet och handklappandet.
Det blir en härlig dag. Ali och Nain är efterlängtade. Utan dem blir det ingen kultur på skolan och de gör det här helt ideellt. Redan när vi tar oss uppför sista branta backen - jag mycket anfådd - möter de första barnen oss. Överlyckliga skulle jag säga. De är efterlängtade, Ali och Nain.
Och det blir roligt redan från början. I första - och yngsta - klassen presenterar Ali oss som "bröder". En liten kille kan inte riktigt acceptera det och till slut säger han. "Att du (Ali) och Nain kommer från samma mage kan jag förstå, men han (säger han och pekar på mig)... Det tror jag inte på!"
Det blir en fin dag med mycket musik och skratt. Ja, ett av alla dessa möten som visar att alla kan göra något, som visar hur otroligt viktigt det är med musik, teater, dans, bild, litteratur...
Jag är glad och stolt över att vara (en liten) del av det här och att ha möjligheten att berätta om den här positiva erfarenheten  i Sverige. Lägga den till alla andra insatser som görs i stort och smått med förhoppningen att detta samlade goda ska tvinga tillbaka de onda krafter som existerar runt om i världen.
Efter några timmar i Pijal tar jag och Ali farväl av Nain och sätter oss på bussen mot Peguche. Nöjda och uppfyllda av barnens glädje. Jag hoppar av i Otavalo. Promenerar genom marknadsplatsen och låter mig bländas av alla vackra färger. Himlen är blå och Imbaburas topp sträcker sig mot skyn. Det är en vacker dag. En sådan dag som får mig att hoppas...

Möten

2017-06-27
null

Egentligen skulle jag visat en film här... Men den fick inte plats. Så här kan det i alla fall se ut när kulturgruppen Kallampa från ursprungsbefolkningen kommer till skolan för barn med funktionshinder i Otavalo.
Ett möte som betyder så mycket.
Och det är så vi jobbar i projektet. Vi åstadkommer möten...

Min vän Felipe

2017-05-30

Jag tänker ofta på min vän Felipe. Han går på skolan i Otavalo som vi stödjer. Lite äldre än de andra barnen, men han
har funnit sin plats. Felipe har Downs syndrom och visst... Jag hade mina fördomar innan jag lärde känna honom.  Men
som jag tvingats ändra mina tankar.  Jag har lärt mig så mycket av Felipe. En mer kärleksfull och omtänksam människa
har jag nog aldrig träffat.
Senast vi träffades var i höstas, på min födelsedag.  Felipe hade fått reda på att jag fyllde år.  Vi hade en ceremoni där de
stipendier delades ut som vi samlat pengar till. Barnen gjorde en fantastisk föreställning med musik och dans där de visade
Ecuadors historia.  Det var vackra tal.
Så plötsligt stegade han fram. Felipe... Till mikrofonen och sjöng "Cumpleanos feliz" (typ Ja må han leva...). Tårarna rann.
Jag tycker det säger mycket om stämningen på skolan. Den är tillåtande, kärleksfull och omtänksam.
 Barnen och ungdomarna trivs där. Ett - tyvärr - unikt ställe i Ecuador för barn och ungdomar med funktionshinder...

Projekt Kallampa - Det började som en fest

2017-05-18

Ja, det är fest på bilden och så började Projekt Kallampa för sex år sedan. Jag och min som ville ha en gemensam
födelsedagsfest, men inga presenter. Resultatet blev Spjutstock. En minifestival som vi i år kör för sjunde gången.
Gemenskap med släkt, vänner och vänners vänner. Musik, poesi, konst.  Camping och grillning. 2016 hade vi nio olika
framträdanden och det lär inte bli färre i år...
Pengarna vi samlar in går till Projekt Kallampa som stödjer en skola för barn med funktionshinder och en kulturgrupp
från ursprungsbefolkningen i Otavalo och Peguche i norra Ecuador. Hittills har vi kunnat bidraga till kulturevenemang,
ommålning av skolan, nytt kök, några datorer med mera. Förra året fick vi ihop till åtta stipendier till barn som annars
inte skulle kunnat gå i skolan överhuvudtaget. projektet vänder sig ju till de allra fattigaste familjerna.
På bilden har vi ett evenemang där nämnda kulturgrupp spelar på skolan och en av eleverna rockar loss ordentligt.
Vi har också fått bidrag från Pecory i Söderhamn och från Add Truly.
Efter den här introduktionen återkommer jag snart med bilder, filmer och nyheter från Projekt Kallampa.
Välkomna att följa oss!