The Fortress

The Fortress Uganda

Trygga förlossningar, återförening och utbildning

Att bli gravid ogift, i ung ålder är i Uganda  – och i många andra länder – ett stort tabu. Tjejer riskerar att bli utstötta från sina familjer och utsparkade från sina utbildningar.

När tjejerna tvingas lämna sina familjer och skolan måste de stå på sina egna ben och söka försörjning.  Som en konsekvens av detta hamnar många på gatan. Och gatan är en plats som sätter både den unga mammans och barnets liv i fara.

Den ugandiska barnmorskan Josephine Nambatya hade länge burit på idén om att öppna ett hem för utsatta, gravida tonårstjejer i Kampala. Hemmet skulle erbjuda tjejer trygga graviditet och säkra förlossningar. Efter att ha berättat om sin idé för ett par svenska socionomstudenter som gjorde praktik i Uganda, beslöt svenskarna sig för att hjälpa till och förverkliga Josephines dröm. Väl hemma samlade de ihop tillräckligt med pengar för att kunna öppna upp dörrarna till The Fortress.

Det symboliska namnet representerar en verksamhet som arbetar för att ge utsatta, utstötta gravida tonåringar ett temporärt hem under deras graviditet och en trygg och säker förlossning. Under sin vistelse på The Fortress får tjejerna bl.a. möjlighet att lära sig hantverk som man sedan säljer för att få in inkomster till organisationen. Organisationen möjliggör en fortsatt skolgång för tjejerna så att de inte missar viktig studietid. Och inte minst hjälper man till att återknyta banden till tjejens familj. På så sätt ser man till att de unga tjejerna inte bara får en trygg graviditet och förlossning utan även en trygghet att återvända till efter att barnet fötts.

Var med och stöd The Fortress’ arbete för att ge unga gravida tjejer i Uganda en säker förlossning och en trygghet med familj och utbildning att komma tillbaka till  genom att använda insamlingsbössan på denna sida. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete. Du kan givetvis också sätta in ett valfritt belopp på  bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”TF” och gärna din mailadress.

BLOGG

En hälsning från Uganda och The Fortress!

2018-02-28
I november 2017 samlades drygt 60 tjejer och nästan lika många barn på The Fortress för att fira hemmets 6-årsjubileum. 8 av dem bor på hemmet och har precis fött sin bebis (eller bebisar - en tjej har fått tvillingar!) eller är höggravida och väntar på att föda barn. Totalt har det bott över 120 tjejer på hemmet sedan starten 2011. Detta betyder bebisar i mängder! Vissa av dem börjar bli stora och har börjat skolan. The Fortress Sverige med crew - 13 pers totalt - åkte ner för att kunna vara med på detta fina kalas!Under tiden tjejerna bor på The Fortress får de möjlighet till sysselsättning genom att tillverka smycken och tygprodukter som säljs i Sverige. Detta ger en inkomst till den enskilda tjejen samt pengar för att kunna fortsätta driva hemmet och därmed hjälpa fler gravida tonåringar.

Diana, Zahara och Carol är tre av de första tjejerna som bodde på hemmet vid under starten 2011. Genom The Fortress utbildningsprogram läser nu Zahara och Carol på universitetet. Så fint att få träffas igen tycker Ida Kjellberg och Evelina Westberg, ordförande respektive kassör i The Fortress Sverige. När en Fortressbebis är 8 månadergammal bjuds tjejen in till ett coachingsamtal och erbjuds att få börja en yrkesförberedande utbildning. Detta leder förhoppningsvis till ett jobb så att den negativa spiralen bryts och tjejen ska kunna försörja sig själv och sitt barn.


VI BYGGER NYTT! Sedan starten 2011 har det funnits en vision om att en vacker dag kunna driva verksamheten på egenägd mark i lokaler anpassade för målgruppen. Idag är vi ett steg närmre att det ska bli verklighet. Här ser ni The Fortress personal tillsammans med Ida från The Fortress Sverige, spånande på ritningar för det nya bygget.

Genom dontaioner äger The Fortress/WOPI sedan 1 år tillbaka 1 hektar mark i utkanten av Kampala. Målet är att samla in pengar för att kunna påbörja byggandet av den första etappen (det som krävs för att flytta nuvarande verksamhet från huset vi hyr) under 2018. Sedan, under en 5-års-period, satsar vi på att färdigställa hela bygget. Marken används nu för att dels så och skörda grönsaker som vi äter samt säljer, dels till att producera tegelstenar som kommer att användas till bygget. På bilden ser ni Ida och Evelina tillsammans med Josephine Nsubuga - grundare av och verksamhetsansvarig på The Fortress i Kampala.


Följ oss på sociala medier för mer uppdateringar! @thefortressswe och www.facebook.com/TheFortressSverige

STOR KRAM!
// Ida, ordf. The Fortress Sverige