Projekt Kallampa, Ecuador

Projekt Kallampa Ecuador

Kulturgrupp stimulerar till utveckling

I Ecuador saknar personer med funktionsvariationer många grundliga rättigheter så som tillgång till skola. Många barn med funktionsvariationer förvisas till hemmen där de inte får den viktiga stimulansen som är så viktig för alla barns utveckling. Eldsjälen Mónica Vaca startade därför Centro Infantil –  en Maria Montessori skola i Otavalo, Ecuador, för barn med funktionsvariationer, den enda i hela norra Ecuador!

Många av barnen kommer från familjer med mycket små ekonomiska resurser där föräldrarna inte har någon möjlighet att ge sina barn det stöd de skulle behöva. Flera av barnen äter bara en gång om dagen och det är den måltid som serveras på skolan. Undervisningen präglas av närhet och den utbildade personalen ser till individens behov.

2013 påbörjades Projekt Kallampa. Det innebär att musik- och kulturgruppen Kallampa besöker skolan minst en gång per månad för att aktivera och stimulera barnen genom musik, bild, teater och lek.  Musik har en stimulerande effekt på personer med funktionsvariationer, något som märks extra tydligt på barnen på Centro Infantil. Barn som i vanliga fall är introverta och har kommunikationssvårigheter lyser upp varje gång musikgruppen kommer på besök. Projekt Kallampa syftar alltså till att stimulera barnen på Centro Infantil till utveckling genom traditionell musik, dans, bild och teater och därför går 75% av de insamlade medlen till skolan Centro Infantil och 25% till musik- och kulturgruppen Kallampa. Följ gärna allt spännande som händer på skolan och runt omkring i bloggen nedan!

Hälsning från Ecuador!


Bidra till Projekt Kallampas arbete för att ge barn med funktionsvariationer en bra utbildning och kulturgruppen Kallampa möjlighet att fortsätta föra det musikaliska och teatraliska kulturarvet vidare till kommande generation genom att använda insamlingsbössan högre upp. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete.

Vill du bidra till Projekt Kallampas arbete med ett annat belopp än det som anges i insamlingsbössan kan du sätta in valfri summa på bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”PK” och gärna din mailadress.

BLOGG

Snart Midsommar

2019-06-12
Hej på er, Bara en kort hälsning från skolan i Ecuador och kulturgruppen Kallampa. Det har varit - och är - intensiva dagar där. Man förbereder årets största högtid Inty Raimi. Det har varit "miljöundervisning", både det vi upplever som vanlig sådan och så mer traditionell där man anknyter till de gamla sederna och Moder Jord. Som alltid så här års är det en viss oro bland barn och föräldrar. Kommer vi att ha råd att gå i skolan höst? Vi i projekt Kallampa gör vad vi kan och målet är även i år att vi ska få ihop till 8 projekt plus en del pengar som går till kulturgruppen direkt. Med nuvarande valutakurs skulle jag säga att ett stipendium motsvara ungefär 8000 kronor. Vi vill också passa på att önska alla på Add Truly och ni andra som stödjer projektet en skön midsommar.

Nu spottar vi i nävarna igen...

2019-05-19
NU SPOTTAR VI I NÄVARNA IGEN... Medan vi hänförs av våren här i Sverige, börjar man tänka på midsommar och Inti Raymi i Ecuador. Den stora högtiden när man firar solen och skörden. För barnen på skolan är det en spännande tid. Man uppträder och det är fest (se bilden). Men det är också en orolig tid, inte minst för föräldrarna. Hur blir det till hösten? Har vi råd att skicka våra barn till skolan? Blir det några stipendier? Styrkan med vårt projekt är ju, som ni vet, att det är helt ideellt och att varenda krona vi samlar in går direkt till verksamheten i Ecuador. Styrkan är emellertid också en svaghet. Vi har ingen fast budget och därmed vet vi aldrig hur mycket pengar vi lyckas samla in... Vår förhoppning är att vi även i år får ihop till (minst) 8 stipendium plus kulturverksamhet. Varje stipendium är på runt 8000:- (beroende på prisnivå och dollarkurs). Därför tar vi naturligtvis tacksamt emot bidrag som hjälper oss att nå målen. Bankgiro och swish hittar ni längst ner. Och glöm aldrig: Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls... Nisse och Stefan Bankgiro 568-8882 Swish: 073-5953555

Alla hjälpewr till och så en föreläsning...

2019-02-08
Så var det då ett nytt år. Ett år som jag inlett på resande fot, därav lite uppehåll i bloggandet... Men nu kör vi igen! Första nyheten kom i ett mail från Monica, hon som startade skolan för barn med funktionsvariationer som vi stödjer. Nu berättar hon att hjälper föräldrarna till att måla och göra skolan fin. Skapar stolthet och än mer trevnad. Och... Det är mycket mer betydelsefullt än så. Samarbetet med föräldrarna skapar större förståelse för betydelsen av att skolgång är viktigt. Något som inte är självklart när pengarna inte räcker och man knappt ens har råd med bussen till skolan. Plus att man själv kanske inte har gått i skolan och har man det är med stor sannolikhet inte erfarenheterna särskilt goda.. Redan tidigare har man också startat en gemensam odling där personal, elever och föräldrar arbetar tillsammans både för att lära sig mer om grönsaker med mera och få lite mat till hemmet. Sammanfattningsvis kan man säga att det ser bra ut inför fortsättningen av 2019. Eleverna är nöjda och nu hoppas vi i projektet att vi kan hjälpa till så att elevantalet ökar, vilket innebär att vi hoppas på fortsatta bidrag. Dessutom vill jag passa på att berätta att jag föreläser om Ecuador tisdagen den 19 februari i Stockholm (klockan 18 på Världens Resor). Då kommer jag också att prata om skolan och kulturgruppen Kallampa som vi också stödjer. VÄLKOMNA! Ja, jag är övertygad om att 2019 blir ett spännande år och vi vill tacka alla som följer oss och ger bidrag. Ha det fint så hörs vi snart igen.

EN GÅVA SOM VÄCKER TANKAR INFÖR JULEN

2018-12-09
Jag brukar inte läsa bibeln, men jag tycker om berättelsen om "Änkans sista skärv". När Jesus förklarar för de rika varför han tackar den fattiga änkan som bara skänkte än "skärv" mer än de som gav bort guld och smycken. "Hon gav av sin godhet," säger Jesus. "Ni gav av ert överflöd...." Jag kom att tänka på den berättelsen häromdagen när jag fick en tallrik potatis, majs och en liten ostbit av den familj som jag bedömer som fattigast på skolan vi stödjer i Projekt Kallampa i Ecuador, som tack för stipendierna som gör det möjligt för två av deras barn att studera... Jag blev oerhört rörd och började fundera över hur vi värderar saker. Vi hyllar dem som skänker en massa tusenlappar. Ja, rent av miljoner ibland. Och det är förstås bra att de gör det, men de gör det "av sitt överflöd". Familjen i Otavalo skänkte en sak, maten, som sannolikt gjorde att de inte kunde äta lika mycket som vanligt den dagen... Överhuvudtaget har jag tänkt en hel del på "överflöd"under den här resan till Ecuador. Jag anser inte att alla ska ha exakt lika mycket. Det är inte det. Men så många har så mycket mer än det någonsin kommer att behöva, medan än många fler lever bara för dagen, utan att veta hur nästa dag blir. Det är inte rimligt och jag förstår inte hur det kan motiveras. Ja, det blir nästan en predikan det här med bibelord och allt och därför känns det rimligt att avsluta denna text med de givna orden: ALLA MÄNNISKOR FÖDS LIKA OCH MED SAMMA RÄTTIGHET TILL ETT ANSTÄNDIGT LIV!!! För det är precis det Projekt Kallampa handlar om.... GOD JUL VÄNNER!

HÄRLIGT BESÖK PÅ SKOLAN

2018-11-29
Efter ett kort uppehåll här på bloggen är vi nu tillbaka och jag tänker skriva några inlägg med tämligen kort mellanrum. Under november har jag besökt vårt projekt i Ecuador och det känns härligt att kunna återvända med goda nyheter. Verksamheten på skolan går fantastiskt bra i den meningen att barnen trivs och att det alltid är med stor glädje jag ser hur undervisningen bedrivs i enlighet med barnens behov. Vår volontär Annelie gör ett bra jobb och kulturgruppen Kallampa är på skolan två dagar i veckan och fyller klassrummen med musik, glädje och entusiasm. Dessutom fortsätter de med sin verksamhet i byar som Agato och deras verksamhet skapar ringar på vattnet. Riktigt roligt är att man på skolan nu också bestämt sig för att satsa på ett odlingsprojekt som både ska ge kunskap och lite grönsaker med mera att bära hem. Ja, väldigt mycket är positivt, men det betyder inte att det inte finns problem. Den ekonomiska situationen är svår och många familjer har trots den låga avgiften, inte råd att sända sina barn till skolan vi stödjer. Andra är rädda att deras barn ska råka illa ut; skada sig eller mobbas. Fördomarna mot de som avviker från det som anses vara "normalt" är fortfarande stora. Kostnaderna på skolan har också ökat, vilket gör att vi nu skjuter till ytterligare lite pengar så att det täcker åtta stipendier. Målsättningarna för framtiden är flera och jag tänker berätta om dessa i kommande bloggar. liksom om mina erfarenheter från den här resan och mina möten med eleverna, skolledningen och kulturgruppen Kallampa. Det är med optimism vi ser framtiden an, men det kommer att krävas ansträngningar (och resurser). TACK FÖR ERT STÖD!

FULL FART PÅ SKOLAN I ECUADOR

2018-10-05
Ja, nu har hösten nått oss på allvar här i Sverige och just nu är den något alldeles sanslöst vacker. Samtidigt kommer det härliga nyheter från skolan vi stödjer i Ecuador. Terminen är i full gång, eleverna har fått de stipendier vi samlat pengar till och som NI i högsta grad varit att få ihop. Kulturgruppen Kallampa fortsätter att komma till skolan med sina lekar, teater, musik, bild och dans. Något som är otroligt uppskattat av barnen. Och... Nu är vår volontär Anneli på plats och i tre månader kommer hon att finnas i Otavalo. Mycket spännande. Mycket givande. Och mycket berikande för alla parter. Det är med stor glädje vi kan konstatera att vår projekt gör nytta och att barnen på skolan får en bra undervisning. Nu funderar vi vidare på nya aktiviteter här i Sverige och vi fortsätter med visionen att det är oändligt mycket mer att göra lite än att inte göra någonting alls, att alla kan och att vi hoppas skapa ringar på vattnet. Glöm heller inte hur viktigt det är att våga mötas och bejaka nyfikenheten, istället för att vara rädd och krocka...

MOT NYA MÅL

2018-08-29
2011 genomförde jag och min son minifestivalen Spjutstock för första gången. Han fyllde 18år och jag 50. Hans förslag var en fest utan presenter. Det blev Spjutstock. I år genomförde vi Spjutstock för åttonde - och sista - gången. Det har varit fantastiska år och det var ur Spjutstock som Projekt Kallampa föddes 2012. Precis som alla andra år var det fantastiskt även denna gång med musik, poesi, konst och - inte minst - gemenskap. Så varför då sista gången? Svaret är enkelt... Vi vill hitta på något nytt och detta nya kommer vi att presentera längre fram. Projekt Kallampa fortsätter dock med oförminskad styrka. Som vi tidigare berättat åker vår första volontär snart till Ecuador och nästa vecka skickar vi pengar som räcker till sju helårsstipendier på skolan som vi stöder. Stipendier som går till barn från fattiga familjer som annars inte skulle haft råd med skolgång. Vår målsättning för detta år som, med vårt sätt att räkna, börjar nu ä minst åtta stipendier och fortsatt stöd till kulturgruppen med samma namn som projektet. Vi kommer att nå det, bland annat med ER hjälp. Ja, det är faktiskt så att projektet går bättre än någonsin och att vi även lyckas med målsättningen att inspirera och engagera andra. Så... Spjutstock är ett avslutat kapitel, nya aktiviteter är på gång och Projekt Kallampa står starkare än någonsin. Med önskan om en trevlig höst!

VÅR FÖRSTA VOLONTÄR!

2018-07-23
Vi har den stora glädjen att meddela att Projekt Kallampa nu får sin första volontär. I september åker Anneli Brandt, sjuksköterska från Uppsala, till Ecuador för att tillbringa tre månader på skolan i Otavalo som vi stödjer och med kulturgruppen från urbefolkningen. Anneli står för alla kostnader själv. Det känns viktigt att påpeka. Alla insamlade pengar fortsätter att gå direkt till verksamheten i Ecuador.Det känns mycket spännande det här och vi är glada för varje möte som projektet leder till. Naturligtvis ser vi fram emot att snart få höra om Annelis upplevelser och intryck från Ecuador. Vi vill också passa på att önska en skön fortsättning på denna varma sommar!

TACK OCH GLAD SOMMAR FRÅN SKOLAN I ECUADOR

2018-06-29
DET KOM ETT BREV FRÅN MONICA, PERSONALEN OCH ELEVERNA PÅ SKOLAN VI STÖDJER... ”Vi håller på att avsluta läsåret och det innebär mycket arbete, men vi är mycket lyckliga att vi kan förbättra livet lite grand för våra barn och den hjälp vi får från er är mycket viktig. Kram och jättemycket tack för att ni finns tillsammans med oss på detta uppdrag. En stor kram till er kära vänner” (Det är fantastiskt hur Monica, som startade skolan lyckas låna ihop dräkter så barnen får en chans att vara "fina" och uppträda, här på årets Inty Raymi. Något som stärker deras självkänsla enormt mycket.)

DEN FÖRSTA SKOLRESAN - TILL HAVET!

2018-06-19
Så kom de iväg på sin skolresa. Barnen på skolan vi stödjer i Otavalo, Ecuador. Äntligen fick de komma till havet. Vi är övertygade om att det är ett minne för livet och än viktigare är hur det stärker deras självkänsla. Nu har också de fått göra något som tidigare bara varit en möjlighet för andra. Föräldrarna, lärarna och barnen gjorde en storstilad insats för att samla in pengar. Vi i projektet bidrog med de slantar som fattades och det känns så bra. Vi vill också passa på att framföra ett tack från barnen till alla som på något sätt bidrar till projektet. De är väldigt medvetna om oss i Sverige och är stolta över kontakten. Jag säger alltid att det är ömsesidigt. Visst, vi skickar pengar, men oj vad viktigt det är med själva mötet. Nu går det mot midsommar och i Ecuador firar man Inti Raymi till solens ära. Barnen på skolan tränar för att framför en liten föreställning under ledning av Ali och Naim från kulturgruppen Kallampa. Jag har sett dem uppträda när jag varit på plats och det har varit fantastiskt att se. Både vad de faktiskt åstadkommer trots sina funktionsvariatoner och den enorma glädje och stolthet de utstrålat efteråt. Ja, man kan utan att överdriva påstå att det varit en lyckad, intensiv och spännande avslutning på terminen på "vår skola" och vi ser framtiden an med tillförsikt och hopp. Ha en skön midsommar!

EN VOLONTÄR TILL ECUADOR!

2018-05-24
Hej på er i majvärmen, Det var inte längesedan jag skrev, men när det händer trevliga saker vill man ju inte "hålla på dem". Sedan är det ju så att under sommarmånaderna blir det förstås glesare med nyheterna. I alla fall... Som en politiker - eller möjligen Tage Danielsson - skulle uttrycka sig: Med till visshet gränsande
sannolikhet kommer vi under ett par månader I höst att ha en volontär från Sverige på plats på skolan
i Otavalo, Ecuador. En volontär som, naturligtvis, också kommer att träffa medlemmarna i kulturgruppen
Kallampa och följa och delta i deras verksamhet. Vi som leder projektet tycker det här är helt fantastiskt. Ett av våra viktigaste syften med projektet
är ju som bekant att skapa möten och ringar på vattnet som leder till att fler blir engagerade. Jag kommer förstås att återkomma med mer information om det här och vad hon - ja, det är en
hon - har för förväntningar innan hon åker och vad som fick henne att vilja engagera sig på det här viset. Spännande är det och det känns som om vi inleder en ny fas i Projekt Kallampa. Dessutom, apropå
det här med ringar på vattnet, hann jag knappt berätta det här i bekantskapskretsen, förrän
ytterligare en person anmälde sitt intresse att bli volontär i projektet... Till sist: INGA av de insamlade medlen går till att bekosta volontärverksamheten! TREVLIG SOMMAR ÖNSKAR VI ER ALLA OCH SÅ HÖRS VI SNART!

Lek, dans, bild, sång och musik på skolan

2018-05-17
Ja, det känns som det är goda tider nu för vårt projekt. Som jag tidigare berättat har åtta barn fått stipendier så att de kan gå på skolan. Ett stor lyft för familjer som annars hade haft att välja mellan att ha sin barn hemma, eller - i bästa fall - sätta dem i en skola utan några som helst resurser för barn med särskilda behov. Det sista något som ofta slutar just med att barnen blir hemma istället... Nu utökar dessutom Kallampa - kulturgruppen från urbefolkningen som givit namn åt projektet - sin närvaro på skolan. Två gånger i veckan kommer Ali och Naim och sjunger, dansar, leker, målar och spelar med barnen. Det är mycket uppskattat och som Ali skrev till mig nyligen så är det fantastisk med allt skrattande och alla leenden. Man håller också på att ta fram en liten föreställning som ska framföras vid Inti Raymi (samtidigt som vår midsommar) som är den största högtiden och tillägnas solen och skörden. Jag kan garantera att det kommer att vara stolta och lyckliga barn som uppträder... Och som om det inte vore nog med detta, besöker Naim och Ali små byskolor runt Otavalo och Peguche. Skolor som inte skulle haft någon kultur på lektionerna alls annars. Att allt detta är möjligt beror ju förstås mycket på Kallampas stora engagemang. Men utan ERT fantastiska stöd hade det överhuvudtaget inte varit möjligt med någon regelbunden kulturverksamhet på skolan vi stödjer. Så vi säger tack och jag tycker det är fantastisk att veta att Ali och Naim nu är på skolan så ofta. Jag har haft förmånen att vara på skolan både när Kallampa uppträder själva och när de kör verksamhet med barnen. Det är fantastiskt. varken mer eller mindre... Stefan och Nisse


Åtta glada elever som fått stipendium

2018-04-15
Ibland är det tungt att del av alla negativa nyheter från vår omvärld. Oroväckande klimatrapporter varvas med nyheter om våld och krig. Vad ska man göra? Blunda?
Nej, det ska man så klart inte… Alla kan göra något och som vi säger i Projekt Kallampa: Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra något alls.
Titta på filmen som kom igår från skolan i Ecuador som vi stödjer. Den är en hälsning från de åtta elever som fått stipendium från Projekt Kallampa och tack vare det kan gå på skolan. Om inte hade de med största sannolikhet tvingats vistas i hemmet utan skolgång eller – i bästa fall – i någon statlig skola utan möjlighet att tillgodose deras speciella behov (vilket ändå så småningom leder till att de inte kommer till skolan).
I inledningen av filmen står det ”Tack Nisse och Stefan”, men det är för att man vet vilka vi är. Filmen är ett tack till alla som på något vis engagerat sig i Projekt Kallampa. Med donationer, med deltagande på Spjutstockfestivalen, med spridande av information om projektet och så vidare…
Så, till er alla, ett jättetack från, i första hand de åtta eleverna (becados=de som fått stipendium) på skolan och deras lärare och i andra hand från oss som driver projektet.
NI GÖR SKILLNAD!

EN RESA, ETT BIDRAG OCH GLAD PÅSK

2018-03-30
Jo, jag har nyss varit i Centralamerika. Som reseledare. Tagit en grupp människor genom Nicaragua, Costa Rica, Guatemala och Belize. Tillsammans har vi upplevt regnskogen, ursprungskulturen, det koloniala och mött en massa människor. En synnerligen lyckad resa. Nästan vad jag gör och var jag än är, berättar jag om Projekt Kallampa; hur det började, om glädjen att få göra det ihop med min son, om Spjutstockfestivalen som är "ansiktet utåt", om Add Truly och - allra mest förstås - skolan i Ecuador och kulturgruppen Kallampa. Så även denna gång och mina medresenärer lyssnade uppenbarligen noga och till vår stora glädje tyckte de om vad de hörde. Vid resans slut, på avskedsmiddagen, fick jag nämligen ett kuvert med 210 dollar till projektet. Det känns så skönt varje gång jag upptäcker att projektet berör och att människor blir engagerade. Projekt Kallampa är litet, men det är det lilla som är början till det stora. Och det är sådana här händelser, liksom stödet via Add Truly, på Spjutstockfestivalen och så vidare som gör att varje timme vi lägger ner på Projekt Kallampa är mödan värd. Det och så vetskapen om det vi tillsammans åstadkommer i Ecuador. Med dessa ord vill jag önska er alla en glad påsk och en härlig vår!

RINGAR PÅ VATTNET (2)

2018-01-12
Det finns en del uttryck jag "slänger mig med". "Ringar på vattnet", är ett. "Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra något alls", ett annat. Det fina med dem är att de stämmer och att ju mer man upprepar dem, desto sannare blir de. Jag tänkte på det efter mötet med Only for Heroes igår, som är ett av de företag som stödjer Projekt Kallampa genom Add Truly. Vårt projekt är litet - men bra!!! - och tack vare Only for Heroes kan vi nu stödja verksamheten i Ecuador och några till får kännedom om skolan i Otavalo. Samtidigt som jag hoppas att vårt engageman inspirerar Only for Heroes i det de gör...
Ja, jag kan hålla på länge att prata om det här, men jag tänker att det är SÅ viktigt. I en värld där vi ständigt matas med katastrofer, svält och bekymmer är det betydelsefullt att uppmärksamma det som jag väljer att kalla det goda. Åtminstone hjälper det mig att orka gå vidare. Jag kände mig otroligt inspirerad igår när jag träffat Only for Heroes i deras lokal. Och det stärker mig otroligt att veta att både företag och privatpersoner följer och ger bidrag till Projekt Kallampa genom Add Truly.
Så här när ett nytt år just tagit sin början vill jag passa på att tacka för de pengar vi fått genom ER. Igår kom en utbetalning på närmare 16000:- den här vägen och bara för att ge er en uppfattning om vad det betyder så är de helårstipendium vi tilldelar barn som annars inte skulle kunnat gå i skolan, på cirka 6000:-. Fritt översatt: PENGARNA VI FÅR FRÅN ER GÖR MYCKET NYTTA!
Vi kommer att göra vad vi kan för att uppdatera er med information från Ecuador under 2018 och - givetvis - fortsätta med vårt arbete. Ställ gärna frågor om ni undrar över något. Lite tyst kommer jag sannolikt att vara några veckor dock. Jag åker till Kuba 3 veckor som reseledare...
Till sist: God fortsättning och ett gott 2018 önskar vi er!

        Stefan och Nisse

DET GÅR MOT JUL

2017-12-15

Ja, det går mot jul och snart är 2017 till ända. På skolan i Ecuador samlades barnen på skolan i Otavalo och några av medlemmarna i kulturgruppen Kallampa häromdagen för att musicera en stund tillsammans. Jag blir alltid helt varm i kroppen när de här hälsningarna dyker upp, för jag vet hur mycket de betyder. Och det är en ynnerst att vid ett antal tillfällen ha fått vara med på plats och själv uppleva vad musiken, dansen, teckningarna betyder.
Samtidigt är det med lite sorg i hjärtat jag tänker på julen. För flera av barnen på skolan är just skolan "guldkanten" på tillvaron. Här betyder de något. Här får de lära sig något. Här får de omtanke och kärlek från lärarna. Här får de ett rejält mål mat om dagen.
Jag vill inte på något sätt överdramatisera, men julen blir inte någon höjdare för alla. De flesta kommer från fattiga familjer. En del har föräldrar som missbrukar. För åter andra väntar en tid i ensamhet.
Men när Kallampa kommer är det fest och glädjen flödar till musiken och tack vare bidragen från Sverige är det något som kan ske oftare. Det är bra! Och sedan finns ju allt det andra som projektet kunnat bidra till: Stipendier, ommålad skola, renoverat kök, läromedel, ett par datorer.
Så nu vill vi - Stefan och Nisse - passa på att tacka alla som bidrar genom Add Truly. Ett från hjärtat kommande t-a-c-k. Och så önskar vi alla en angenäm jul och - så småningom - ett härligt gott nytt år.

Höstens pengar blir till nya stipendier

2017-11-08
Det är en av de där dagarna då man vill tacka alla som bidragit. Räkna upp er. Ge er
en kram. Men så är det ju så lätt att glömma någon i ivern att få med alla, så vi säger
tack: T-A-C-K A-L-L-A!
I går skickade vi 55000:- till skolan för barn med funktionsnedsättning i Otavalo,
Ecuador. Pengar som kommer att räcka till minst 8, kanske 9, stipendier till barn
från fattiga familjer som annars inte skulle ha råd med skolgång.
Ett år räcker stipendiet och då får man även ett rejält mål mat varje dag.
Men visst... 8-9 stycken är inte så många som man skulle vilja hjälpa. Ändå. Ja,
ändå är det så att det är oändligt mycket mer att göra lite än att inte göra något.
Dessutom ger det ringar på vattnet. Fler ser att man kan göra något.

Snart återkommer vi med bilder och mer information från skolan och om kultur-
gruppen Kallampas aktiviteter. Det är spännande att följa vad som händer där och
det är härligt att se hur bra barnen - och lärarna - trivs på skolan.
Så än en gång: Tack alla och tack ni som skänker pengar genom Add Truly.
   Nisse och Stefan

Så börjar ännu ett läsår

2017-09-26

Jag tänkte bara skriva några korta rader så här i början av hösten. I natt kom det
några nya bilder från skolan vi stödjer i projektet. Terminen har kommit i gång och
på bilden ser ni grundaren, eldsjälen, bidragsgivaren, inspiratören (med mera) Monica
tillsammans med några barn i köket.
Det är härligt att kunna säga att tack vare Spjutstockfestivalen, tack vare Add Truly, tack
vare Pecory i Söderhamn, tack vare fester som tillägnats projektet, kan vi nu dela ut nio stipendier
till barn som inte skulle ha gått i skola annars. Nu garanterar vi ett läsår och en nyttig måltid varje dag.
(Det är möjligt att det blir ett uppehåll i bloggandet under oktober. Jag åker till Central-
amerika som reseledare och det brukar inte bli mycket tid över. Men snart är vi tillbaka
med mer nyheter)

För allas rätt till skola...

2017-09-05
Hösten lägger sig till rätta i skogen i södra Dalarna. Löven blir allt färggladare, många av fåglarna har redan dragit för
den här gången och kvällarna börjar blir mörka.
Ännu dröjer sig dock värmen kvar. Den som kommer inifrån. Omtanke. I lördags genomförde vi Spjutstockfestivalen
för sjunde gången. Sju musikframträdanden, poesi och tre fotoutställningar. Allt ideellt. Som jag berättat tidigare, går
varenda krona vi samlar in till Projekt Kallampa. I skrivande stund vet jag inte exakt vad slutsumman stannar på, men
tillsammans med pengar som kommit in tidigare räknar vi med att få ihop minst 5-6 stipendier till barn som inte skulle
kunnat gå i skola alls annars. Plus att vi kan bidraga till kulturgruppen Kallampas aktiviteter som teater, musik, dans och
bild i deras arbeta mot rasism och för att stärka kunskapen om den egna kulturen.
Fortfarande lever drömmen... Att Kallampa någon gång ska kunna uppträda på Spjutstock och/eller att några barn från
skolan ska kunna vara med. Det finns ,så mycket att vinna på utbyten och möten. Både här hemma och i Ecuador.
(På bilden ser ni Christian och Öivind som medverkar för tredje året. Lyssna gärna på Christians "Raggare från rymden".
 En otroligt vacker sång.)

Spjutstock 2017 - För barnen i Ecuador

2017-08-21
Just nu pågår förberedelserna inför Spjutstock 2017 som vi kör för sjätte gången i Dalaskogen.  I år har vi 8 musikframträdanden, en föreläsning, poesi och en fotoutställning. Ingen av de som uppträder tar utan något gage, utan alla pengar vi samlar in går oavkortat till Projekt Kallampa; alltså skolan för barn med funktionshinder i Otavalo och kulturgruppen Kallampa i Ecuador.  Genom åren har vi samlat ihop pengar till köksutrustning, kulturaktiviteter, datorer, stipendier och en hel del annat.
Samtidigt har vi trevligt på Spjutstock. Vi umgås, tältar, grillar, några hinner plocka svamp och lyssnar på fantastiska  framträdanden. Människor i alla åldrar möts och det är ju en viktig del i Projekt Kallampa, som jag ständigt tjatar om. Att mötas och trivas oavsett ålder, bakgrund, etnicitet, sexuell läggning och så vidare.
Nu hoppas vi på fint väder den 2 september och är det någon som blir nyfiken på Spjutstock kan ni maila mig (Stefan) på latinamutv@hotmail.se

Jag har nyligen pratat både med skolan och kulturgruppen Kallampa. Allt är bra och precis som i Sverige ligger mycket av aktiviteterna nere från midsommar och fram till nu. När vi firar midsommar firar man Inti Raimi som är en hyllning till solen och skörden. Då är det fest i flera dagar med musik, dans och olika kulturevenemang. I utkanten av Peguche finns ett vattenfall dit många går på kvällen för att ta sig ett traditionsenligt heligt bad.
På skolan för barn med funktionshinder - Maria Montessori - har man haft sommarskola i år. Många av de fattiga barn som går där under terminerna har inget att göra underlovet och kanske är deras föräldrar borta hela dagarna.
  Trevlig avslutning på sommaren önskar vi i Projekt Kallampa/Stefan och Nisse 

På bilden spelar The Merit från Falun på Spjutstock 2015

Ringar på vattnet

2017-07-31
De pengar vi samlar in går  till skolan för barn med funktionshinder och till kulturgruppen Kallampa i Ecuador. Som jag berättat tidigare har det, bland annat, resulterat i flera stipendier för resurssvaga elever,, ett par datorer, ett bättre kök, renoverad skola, kulturella aktiviteter och läromedel.
Vi har emellertid fler mål med Projekt Kallampa; skapa möten och - inte minst - inspirera andra och visa att det går att göra något. Eller som vi säger: Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls...
För en dryg vecka sedan fick jag och min son möjlighet att berätta om projektet på en fest på västkusten. Det var släkten på min sonhustrus sida som anordnade en sommar/födelsedagsfest. Precis som vi gjorde en gång, bestämde man sig för att istället för presenter samla in pengar till vårt projekt i Ecuador, bland annat genom  att anordna en salsakurs (bilden) som deltagarna fick betala för.
Resultatet blev 5000:- till Projekt Kallampa plus att flera av festdeltagarna kom fram och berättade att de blivit inspirerade och gärna ville göra något liknande. Det här gör oss väldigt glada; både för de insamlade pengar och för att det vi gör lockar fler.
Om en dryg månad är det dags för det minifestival - Spjutstock - som är grunden för engagemanget här i Sverige. Redan tidigt i våras började artister höra av sig för att kolla datum och meddela att de absolut vill vara med i år också (sjätte gången).
Det här känns så roligt! Insamlade medel som bidrar till en bättre skola för barn med funktionshinder i Ecuador och stärkande av ursprungskulturen, fler får lust att göra något och så möten mellan människor vilket vi tror är förutsättningen för att skapa en vackrare värld.
     (Foto: Anette Bargel)

Kallampa möter barnen i den lilla byn Pijal

2017-07-12
Morgonen är lite småkylig när vi tar bussen till den lilla byn Pijal. Jag och min gode vän Ali från Kallampa. I byn Pijal ska vi möta upp med Nain och tillsammans ska vi ge barnen på skolan där lit...e musikundervisning. Ja, i sanningens namn ska jag mest titta på och fotografera, men lite ska jag delta i trummandet, flöjtspelandet och handklappandet.
Det blir en härlig dag. Ali och Nain är efterlängtade. Utan dem blir det ingen kultur på skolan och de gör det här helt ideellt. Redan när vi tar oss uppför sista branta backen - jag mycket anfådd - möter de första barnen oss. Överlyckliga skulle jag säga. De är efterlängtade, Ali och Nain.
Och det blir roligt redan från början. I första - och yngsta - klassen presenterar Ali oss som "bröder". En liten kille kan inte riktigt acceptera det och till slut säger han. "Att du (Ali) och Nain kommer från samma mage kan jag förstå, men han (säger han och pekar på mig)... Det tror jag inte på!"
Det blir en fin dag med mycket musik och skratt. Ja, ett av alla dessa möten som visar att alla kan göra något, som visar hur otroligt viktigt det är med musik, teater, dans, bild, litteratur...
Jag är glad och stolt över att vara (en liten) del av det här och att ha möjligheten att berätta om den här positiva erfarenheten  i Sverige. Lägga den till alla andra insatser som görs i stort och smått med förhoppningen att detta samlade goda ska tvinga tillbaka de onda krafter som existerar runt om i världen.
Efter några timmar i Pijal tar jag och Ali farväl av Nain och sätter oss på bussen mot Peguche. Nöjda och uppfyllda av barnens glädje. Jag hoppar av i Otavalo. Promenerar genom marknadsplatsen och låter mig bländas av alla vackra färger. Himlen är blå och Imbaburas topp sträcker sig mot skyn. Det är en vacker dag. En sådan dag som får mig att hoppas...

Möten

2017-06-27

Egentligen skulle jag visat en film här... Men den fick inte plats. Så här kan det i alla fall se ut när kulturgruppen Kallampa från ursprungsbefolkningen kommer till skolan för barn med funktionshinder i Otavalo.
Ett möte som betyder så mycket.
Och det är så vi jobbar i projektet. Vi åstadkommer möten...

Min vän Felipe

2017-05-30

Jag tänker ofta på min vän Felipe. Han går på skolan i Otavalo som vi stödjer. Lite äldre än de andra barnen, men han
har funnit sin plats. Felipe har Downs syndrom och visst... Jag hade mina fördomar innan jag lärde känna honom.  Men
som jag tvingats ändra mina tankar.  Jag har lärt mig så mycket av Felipe. En mer kärleksfull och omtänksam människa
har jag nog aldrig träffat.
Senast vi träffades var i höstas, på min födelsedag.  Felipe hade fått reda på att jag fyllde år.  Vi hade en ceremoni där de
stipendier delades ut som vi samlat pengar till. Barnen gjorde en fantastisk föreställning med musik och dans där de visade
Ecuadors historia.  Det var vackra tal.
Så plötsligt stegade han fram. Felipe... Till mikrofonen och sjöng "Cumpleanos feliz" (typ Ja må han leva...). Tårarna rann.
Jag tycker det säger mycket om stämningen på skolan. Den är tillåtande, kärleksfull och omtänksam.
 Barnen och ungdomarna trivs där. Ett - tyvärr - unikt ställe i Ecuador för barn och ungdomar med funktionshinder...

Projekt Kallampa - Det började som en fest

2017-05-18

Ja, det är fest på bilden och så började Projekt Kallampa för sex år sedan. Jag och min som ville ha en gemensam
födelsedagsfest, men inga presenter. Resultatet blev Spjutstock. En minifestival som vi i år kör för sjunde gången.
Gemenskap med släkt, vänner och vänners vänner. Musik, poesi, konst.  Camping och grillning. 2016 hade vi nio olika
framträdanden och det lär inte bli färre i år...
Pengarna vi samlar in går till Projekt Kallampa som stödjer en skola för barn med funktionshinder och en kulturgrupp
från ursprungsbefolkningen i Otavalo och Peguche i norra Ecuador. Hittills har vi kunnat bidraga till kulturevenemang,
ommålning av skolan, nytt kök, några datorer med mera. Förra året fick vi ihop till åtta stipendier till barn som annars
inte skulle kunnat gå i skolan överhuvudtaget. projektet vänder sig ju till de allra fattigaste familjerna.
På bilden har vi ett evenemang där nämnda kulturgrupp spelar på skolan och en av eleverna rockar loss ordentligt.
Vi har också fått bidrag från Pecory i Söderhamn och från Add Truly.
Efter den här introduktionen återkommer jag snart med bilder, filmer och nyheter från Projekt Kallampa.
Välkomna att följa oss!