OGCDC, Vietnam

OGCDC Vietnam

Funktionsvariationer – inga hinder!

I Vietnam innebär en funktionsvariation, så som hörselnedsättning, ett stigmatiserande tillstånd. Många med hörselnedsättningar har aldrig fått lärs sig teckenspråk eller gå i skolan. Det innebär oftast ett stort utanförskap i samhället och uteblivna möjligheter till arbete och försörjning.

I staden Hue City i Vietnam drivs butiken Healing the Wounded Heart Shop. Butikens drivs av 19 personer med olika hörselnedsättningar. Alla som anställs i butiken får genomgå en utbildning i hantverk. T.ex. får man lära sig att fläta korgar av plastavfall, göra väskor och inredningsprylar av återvunnet material, m.m. Butiksanställda tillverkar alla produkterna som säljs i butiken själva. En anställning på Healing the Wounded Heart Shop ger personer med hörselnedsättning ett sammanhang, försörjning och viktigast av allt – möjlighet att känna sig inkluderade i samhället.

Överskottet från butikens försäljning går till organisationen OGCDC (Office of Genetic Counseling and Disabled Children). Sedan 1994 erbjuder organisationen barn och vuxna med olika funktionsvariationer både medicinsk hjälp och stöd i vardagen och i arbetslivet. Syftet är att helt enkelt att skapa ett samhälle där funktionsvariationer inte ses som ett hinder! Exempel på några av OGCDCs program är hjärtoperationer, tandvård, rehabilitering och hjälpmedel för personer med funktionsvariationer.

Var med och stöd OGCDCs arbete med att ge personer med funktionsvariationer i Vietnam möjlighet att integreras i och ta del av samhället genom att använda insamlingsbössan på denna sida. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete. Du kan givetvis också sätta in ett valfritt belopp på  bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”OGCDC” och gärna din mailadress.