Kenswed Academy, Kenya

Kenswed Academy Kenya
En väg ut ur slummen

Kenswed Academy är gymnasieskolan i Nairobi, Kenya, som drivs av den ideella föreningen Global Relations. I skolan går ungdomar från Nairobis slumområden som på grund av ekonomiska eller sociala orsaker inte har möjlighet att gå på gymnasiet.

Skolan upprättades som en reaktion mot den fattigdom som präglar slumområden i Nairobi och som slår hårt mot barns möjligheter till bra utbildning. Skolan byggdes i det natursköna Ngong Hills, avskilt från slummens sopstank, otrygghet och hysteri. Här kan eleverna fokusera på sina studier och må bra tillsammans med sina kamrater. På skolgården finns träd och enklare odlingar samt toaletter där avloppet blir till biogas som används för matlagningen. 

Kenswed Academy följer den Kenyanska läroplanen och de regler som Ministry of Education har satt upp och tillämpar modern pedagogik. Skolan har ofta utbyten med svenska lärare och lärarstudenter för ömsesidigt kunskaps- och kompetensutbyte.

Idag går 245 elever på skolan, fördelat på 123 pojkar och 122 flickor, 13 lärare och 8 personer som sköter matlagning, biblioteket, trädgården, byggnaderna, etc. Skolan har vuxit från enkla skjul till 5 klassrum, en undervisningsaula, en musikstudio och 2 labbsalar. Nyligen byggdes ett vattentorn som inte bara förser skolan med vatten utan även grannarna. Planen är att även erbjuda de kringliggande skolorna vatten inom en snar framtid.

KenSwed Academy rankas idag som 10:e bästa gymnasieskolan i Nairobi county.Under det senaste året har man med stöd av bl.a. Zelmerlöw & Björkman Foundation, öppnat upp ett internat för flickor. Här får eleverna husrum, mat och hjälp med läxläsning. 

Hur långt räcker pengarna i Kenswed Academys arbete?

    300 kr/mån täcker kostnaderna för en elev på skolan, inklusive skolkostnader, mat, skoluniform samt skolmaterial

    90 000 kr täcker kostnaderna för att bygga ett helt klassrum.

Var med och stöd Kensweds Academys arbete med att ge fler av de mest utsatta ungdomarna från slumområden i Nairobi möjlighet till en bra utbildning och en väg ut ur fattigdom genom att använda insamlingsbössan på denna sida. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete. Du kan givetvis också sätta in ett valfritt belopp på  bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”KSA” och gärna din mailadress.