CCY Tanzania

CCY Tanzania

CCY står för Caring from Childhood to Youth och är en gräsrotsorganisation som jobbar främst med föräldralösa barn, barn i behov av särskilt stöd och ungdomars behov av stöd och trygghet. CCY jobbar på två håll: i Tanzania och i Sverige. På plats i Tanzania, i de två byarna Matanana och Bumilayinga i Iringa-distriktet, drivs en dagverksamhet och ett barnhem. Barnhemmet ses som en storfamilj där alla hjälper till i hushållet och där alla får den kärlek och uppmärksamhet en familj kan ge. I Sverige jobbar CCY med att sprida information om och samla in pengar till verksamheterna i Tanzania.

Under 2014-2015 byggde man en grundskola, Liberty School of Tanzania, för att ge barnen i området tillgång till kvalitativ utbildning i närområdet. Visionen är att göra skolan till ett föredöme för andra skolor där ingen aga får förekomma och där barnen får lära sig tänka på hållbar utveckling och kreativa samhällslösningar.

CCY jobbar utifrån principen att människor som lever och bor i ett samhälle är de som bäst känner till samhällsutmaningarna och har de bästa lösningarna för att driva samhällsutvecklingen framåt. All verksamhet på CCY i Tanzania sker därför på den lokala befolkningens villkor – på det sättet hittar man långsiktiga lösningar som gynnar hela samhället bäst.


Bidra till CCY Tanzanias arbete med att ge barnen i Matanana och Bumilayinga rätt till kvalitativ utbildning och en ärlig chans i livet genom att använda insamlingsbössan högre upp. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete.

Vill du bidra till CCY Tanzanias arbete med ett annat belopp än det som anges i insamlingsbössan kan du sätta in valfri summa på bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”CCY” och gärna din mailadress.

BLOGG

#metoo #wetoo

2017-10-23
Vi jobbar dagligen med flickor som växer upp utan rättigheter.
De lär sig att deras bror är den som familjen satsar utbildning på.
De lär sig att en lugn och följsam flicka som inte säger emot är bra. De lär sig att vara tyst, att aldrig höja rösten.
De lär sig att jobba hårt för ingenting och de lär sig att man aldrig ifrågasätter en man eller auktoritet.
De lär sig att män får göra som de vill med dem. Att om en man vill ha en så ska man bara tacka och ta emot, man ska göra allt för honom och aldrig förvänta sig något tillbaka.

De är starkast i världen men får lära sig att de inte duger till någonting. De får lära sig att de är kvinnor, som ägs av männen och behandlas därefter.

Vi jobbar emot detta dagligen, genom handling, ord, för barnen, för de vuxna, vi ger exempel och vi kämpar. Men en vana som sitter så djupt tar lång tid att bryta.

Vi är deras röst, alla kvinnor som inte hörs, vi talar för er när vi säger att ingen kvinna ska behöva känna sig mindre värd än en man, inte behöva vara rädd eller känna sig tvingad att ge utan att få.

Ingen kvinna ska behöva hålla igen när hon känner sig trampad på och hon ska alltid ses som värdefull, för den hon är. Vi delar ingen specifik historia under #metoo, vi konstaterar bara att historien nu ska förändras! För alla kvinnor, i hela världen ????

Getrida 6 år ska få växa upp i ett samhälle där ingen man kan göra som han vill med henne

Ni sätter CCY på kartan

2017-08-16
Ni bokstavligt talat hjälper CCY att få en plats på kartan och tillsammans med er ska vi växa, vi ska bli bättre, hjälpa fler utan att någonsin försämra den standard vi har. 

På bilden ser nu den senaste satellitbilden av skolan från google earth. Med våra nyaste klassrum längst till höger, bortanför den vår fyrkantiga fotbollsplan. Till vänster om de fyra klassrummen som ni ser inte hade tak vid tillfället går nu åk 1 och 2 men rymmer även åk 3 som startar i januari 2018. Bakom åk 1-3 ser ni en liten fyrkant av den trädgård som vi nu ska göra större, där odlar vi grönsaker, lök och rotfrukter nu, majsen odlar vi på ett större fält bredvid fotbollsplanen. 

Ni ser även en triangel av lärarhus längst mot storvägen, förskolan längst till vänster samt vår öppna matsal med förråd. Till vänster utanför markens gräns ser ni vår närmsta granne, en ensamstående mamma och hennes dotter Emma som brukar valla getter runt i området. 

Det här är på riktigt. Det händer just nu. Tack för att ni gör detta möjligt.

Vilket härligt sommarlov!

2017-06-12
Nu har skolan stängt för sommarlov trots att vi går mot vår kallaste och torraste period.

På schemat står varken semesterresor eller långa dagar på stranden.
Skolloven i Tanzania påminner mer om hur loven såg ut på 1800-talet i Sveriges bondesamhälle. När höstlovet hette potatislovet och gick åt till att skörda potatisen för att sedan lagra den i en kallkällare.

Barnen får ledigt för att kunna skörda på fälten eller hjälpa till i skogen.
Man förbereder inför torrperioden då potatis, majs och grönsaker ska räcka till för hela året.

Men det var fortfarande sång och glada miner som präglade skolavslutningen. 
Att hjälpas åt är lika självklart som att andas, alla gör det per automatik från dagen de föds till dagen de dör.
Man samlas på fälten i skratt och sång, ser det som ett umgänge där alla får vara med, för den dagen man själv har slut potatis måste man kunna fråga grannen om lite extra, kanske i utbyte mot några ägg.

I ett samhälle där döden alltid är nära och där man inte har råd att åka iväg lever man i nuet, uppskattar varje andetag och stunder som dessa med sin familj.

Och är det inte det många drömmer om på sommaren? En Bullerby-idyll i gemenskap där korna råmar efter vägen och solen aldrig slutar lysa.

Barnen sjunger sånger i förskolan på Liberty school 

Adam och Jimson som bor på vårt barnhem hjälper också till hemma, här på majsfältet i kvällssolen.


Vi försöker se varje individ

2017-05-26

Det är lugnt på skolan och alla börjar varva ned inför stängning i början av Juni. Alla hjälper till att städa klassrum och skolgård samt delar upp arbetsuppgifter inför lovet.

Det är så fint att se hur alla går ihop och får skolan att gå runt. Barnen hämtar vatten på huvudet medan lärarna skurar klassrummen. Ett av våra barn har, vad vi tror någon form av skolios eller annat som påverkar hans hållning. Han har av en svensk volontär som är utbildad arbetsterapeut fått rådet att just bära vatten på huvudet för att det skulle hjälpa honom att växa rakare. I Sverige hade behandlingen antagligen sett annorlunda ut men vi får jobba med det vi har på landsbygden i Tanzania.

Att bära vatten och hjälpa till i hushållsarbetet är dessutom en stor del av livet här nere och vi måste hela tiden möta kulturen i vad som passar eller inte passar in i deras liv och vardag. Hos elevens fosterfamilj blir de så klart glada när de får veta hur de kan hjälpa honom att växa rätt och att han inte har ont av att lyfta tungt utan att det snarare kommer gynna honom i längden.

Så här individuellt försöker vi jobba med alla barn på skolan och därför präglas just nu tillvaron av ett stort antal utvecklingssamtal. Alla våra drygt 60 elever ska tillsammans med lärare och vårdnadshavare få ett personligt samtal där de får en utvärdering på läsåret, Vad de är bra på samt vad de kan förbättra. Många vårdnadshavare kan betydligt mindre än vad deras barn kan vid det här laget eftersom många hoppade av skolan för att försörja familjen eller föda barn tidigt i livet. 

De flesta är otroligt tacksamma till det jobb vi gör, vissa är lite skeptiska till det nya. Varför skriver inte barnen mellan 5-6 år mer i sina skrivböcker? Vad lär man sig genom att sjunga och leka egentligen? Hur gör ni istället för att slå barnen vid en tillsägelse?

Vissa är mer engagerade än andra och en del blir frustrerade när deras barn inte når upp till målen, men vi försöker hela tiden jobba efter att lärare, barn och föräldrar måste samarbeta i harmoni och balans för allas bästa vilket så klart är en ständig kamp var man än befinner sig i världen.


                     

Chris Mlelwa kindergarten 2 (förskoleklass)

Nu kommer vi igång med bloggandet

2017-04-26
Följ oss direkt från Tanzania i vår fartfyllda vardag.

På CCY har vi två grundverksamheter som består av en grundskola och ett barnhem.
Vi jobbar i kreativ anda, i ett ständigt nära samarbete med myndigheterna, folket och barnen i distriktet.
Vi tror på att vi tillsammans kan göra världen till en bättre plats, men vi måste se varandra som resurser, och inte som fiender.

Vi kommer blogga om allt ifrån de yngre barnhemsbarnens strapatser till skolans senaste nyheter.
Ni kommer få följa oss i vårt dagliga arbete som sker i bergen på Tanzanias landsbygd.
Ni kommer även få läsa om de hemska öden där barn far illa och där vi gör allt vi kan för att hjälpa dem.

Vi ser fram emot att uppdatera er om detta och kommer försöka skriva mellan 1-4 gånger i månaden.

Linnea och Jessica från CCY Tanzania med barnen från barnhemmet, samma år som vi startade år 2013