Blue Dragon, Vietnam

Blue Dragon Vietnam

Step Ahead – programmet som förändrar framtiden för barn och deras familjer

Blue Dragon Children’s Foundation är en gräsrotsorganisation som sedan 2003 arbetar i Vietnam med att hjälpa utsatta barn till en bättre framtid.

FN beräknar att ungefär 1,2 miljoner barn varje år utsätts för människohandel. Det är ett stort problem som uppstår från fattigdom och maktlöshet. 
Fattiga barn som kommer från landsbygden är extra utsatta. När föräldrarna inte har råd att låta barnen gå i skolan, skickas barnen till städerna i hopp om försörjning. När de väl kommer dit är risken stor att de faller för människohandel och utnyttjas som arbetskraft eller inom sexhandeln.

Organisationen Blue Dragon arbetar med att få bort barn från gatorna. Organisationen arbetar med olika program som riktar sig till hemlösa barn, barn som tvingas arbeta under farliga förhållanden, barn med funktionsvariationer och flickor som hamnat i trafficking/slaveri. Inom programmet Step Ahead arbetar man i Hanoi, Vietnam,  med att hitta hemlösa barn och ge dem mat, kläder och husrum och på så sätt se till att de inte hamnar i barnarbete. Man arbetar med att återförena familjer, man ger barn som inte har möjlighet att gå i skolan utbildning och man ger barn och familjer rättslig hjälp. Genom att lyssna på varje enskild historia anpassar man insatserna efter varje barns behov – ett framgångsrikt arbetssätt som har gjort skillnad i över 68 000 barns liv.

Hur långt räcker pengarna i Blue Dragons arbete? 

 200 kr täcker en hälsoförsäkring för ett barn

 500 kr räcker till mat för en hel månad för ett barn som lever på gatan

   800 kr ger ett barn tillgång till en cykel så att skolvägen förkortas

 1 500 kr ger ett barn som lever på gatan sjukvård och tak över huvudet

 3 300 kr ger möjlighet för ett barn att gå i skolan ett helt år

 5  000 kr räddar ett barn från hårt arbete i en ”sweatshop”

 8 000 kr täcker kostnaderna för rehabilitering för traffickingoffer

 40 000 kr räddar en flicka/kvinna från tvångsäktenskap eller en bordell i Kina

Var med och stöd Blue Dragons arbete med att ge barn och ungdomar i Vietnam förutsättningar för ett liv fritt från barnarbete och trafficking genom att använda insamlingsbössan på denna sida. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete. Du kan givetvis också sätta in ett valfritt belopp på  bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”BD” och gärna din mailadress. 


Möt Hien

Det här är Hien. Hien växte mer eller mindre upp på baksätet av en motorcykel. Hon fick aldrig chansen att lära känna sin mamma då hon lämnade henne strax efter att Hien föddes. Hennes pappa arbetar som motorcykeltaxiförare och var därför tvungen att ha med Hien till jobbet i en bärsele. Hien började i förskolan när hon var 5 år gammal men slutade efter endast en termin eftersom hennes pappa inte hade tillräckligt med pengar för att betala för hennes skolgång.

Tack vare Blue Dragon kunde Hien till slut återvända till skolan. Blue Dragon betalar Hiens samtliga skolavgifter, inklusive måltiderna, och Hien tar flitigt del av nästan alla Blue Dragons fritidsaktiviteter så som hiphop klasser, trädgårdsskötselklasser, körsång och dramaklasser. Hien går idag i tredje klass och får ständigt de högsta betygen. Hon älskar skolan så pass mycket att hon t.o.m. vägrar att ta av sig sin skoluniform under sommarledigheterna!

Hemma hos sin pappa hjälper Hien till i hushållet och när henens pappa bröt sitt ben nyligen, tog Hien själv hand om alla hushållssysslor. Hon bar t.o.m. 20 hinkar vatten varje dag till deras hyreslägenhet på 2:a våningen. Hien är en riktig stjärna som Blue Dragon är oerhört stolta över att kunna stödja.