BanaPads, Uganda

Banapads Uganda

BanaPads bryter tabun, skapar jobb och får fler flickor i skolan

Tänk att inte kunna gå i skolan, till jobbet eller röra sig fritt 3-6 dagar varje månad p.g.a. en så naturlig sak som menstruation. Tyvärr är detta verkligheten för 56 miljoner kvinnor i Östafrika.

Att köpa vanliga bindor är dyrt och kostar i snitt 35% av hushållskassan. Kvinnor får förlita sig på hemmagjorda mensskydd som är ohygieniska och saknar fullgott skydd. Eftersom mens i många delar av Östafrika är tabubelagd väljer framförallt unga tjejer att stanna hemma från skolan under mensen. Detta innebär att en tjej i skolåldern missar i snitt 180 skoldagar p.g.a. mens under hela sin grundskoleutbildning. Med så stor frånvaro är det lätt att komma efter i skolan vilket kan ha en negativ påverkan på ens framtid.

Det här är ett problem som BanaPads i Uganda arbetar för att motverka. Banapads tillverkar miljövänliga, billiga mensskydd av bananfibrer som gör att tjejer slipper missa skolan p.g.a. mens. Kvinnor kan gå till jobbet och röra sig fritt utan att tänka på om deras mensskydd håller eller inte. Bindorna tillverkas i små fabriker runt om i Östafrika där man anställer kvinnor som saknar försörjning. Här får kvinnorna utbildning i tillverkning, ledarskap, m.m. för att kunna tillverka hållbara, miljövänliga och ekologiskt nedbrytbara mensbindor.

BanaPads organiserar sedan kvinnor i de lokala samhällen som blir ”champions”, dvs. säljare som säljer mensskydden för 75 cent/10 pack och där de får 10 cent per pack. I snitt kan dessa kvinnor tjäna 50 dollar i månaden – en stor summa pengar som kan försörja hela familjen. Mycket av säljinsatsterna riktar sig till flickor i skolålder.  Förutom att jobba som säljare, bedriver ”champions” även påverkansarbete där man genom olika metoder bryter ner tabun kring mens.

Var med och stöd BanaPads för att få fler tjejer i att gå i skolan även under mensen,  för att bidra till produktionen av miljövänliga mensskydd och för att skapa försörjningsmöjligheter för kvinnor genom att använda insamlingsbössan på denna sida. Varenda krona går oavkortat till organisationens viktiga arbete. Du kan givetvis också sätta in ett valfritt belopp på  bankgiro 579-9242. Märk din betalning med ”BanaP” och gärna din mailadress.