Månadens nyhetsbrev från CCY Tanzania: november 2017

By 14 december, 2017 No Comments
CCY Tanzania Addtruly

Även om månades nyhetsbrev handlar om aktiviteterna på CCY Tanzania under november, så är det det sista inlägget för året. Barnen får ta välförtjänt ledighet, samtidigt som man på skolan förbereder sig för fullt för 2018. Här kommer en hälsning direkt från CCY Tanzania. Trevlig läsning! /Addtruly-teamet

November är över och skolan har stängt för det här året. Det känns som att alla får en välbehövlig paus från allting, barnen från vila från skolarbetet. Vi kan andas ut lite efter den gungiga sommaren och hösten som varit. Vi är alla överens om att 2018 ska bli ett nytt starkt år där vi kommer tillbaka starkare än någonsin.

Idag, den 11 december 2017 registrerar vi CCY som en internationell organisation i Tanzania.  Det innebär att vi i framtiden kommer kunna expandera utanför gränserna. Det är inget vi har som mål i sikte just nu. Men för att vi ska kunna ha ett godkänt samarbete i framtiden med CCY i Sverige med de nya reglerna i Tanzania behöver vi ha en registrerad internationell organisation.

Som vanligt innan stängning har vi haft fullt upp med städning av så väl klassrum som skolgård, vi har haft utvecklingssamtal med barnen och valt ut de nya barnen som ska börja till våren. De har även fått komma till skolan och hälsa på alla, se klassrummen samt blivit inskrivna. Vi är med andra ord många som ser fram emot januari 2018 med allt vad det innebär.

Barnen i grundskolan, åk 1 samt åk 2 har gjort sina examens som kvalar in dem i åk 2 samt åk 3. Jag kan glatt meddela att alla våra barn klarat sig vidare till nästa nivå och årskurs. Vi har även valt 15 nya elever som nu ska byta ut sina ljusblå träningsoveraller till blå skoluniform med vinröd tröja, eller som färgen heter på swahili ”damu ya mzee” dvs blod av en gammal person.

Vi startar ju som sagt årskurs 3 i Januari och det är alltid mycket förberedelser inför det. Vi har rekryterat en ny lärare, beställt nya bänkar, kateder, hyllor samt material. Förberedelserna fortsätter i december och vi jobbar på med det in i det sista.

I övrigt är regnet på full styrka nu vilket så klart gynnar så väl våra vattenbrunnar som våra grödor och vi hoppas på att denna säsong ska bli bättre än den förra. Den nya byggnaden fortsätter byggas klar och insidan cementeras nu för fullt så att väggar och golv kommer på plats.

I November har vi även hunnit med att träffa styrelsen i Sven Hööks stiftelse efter deras långa engagemang. Vi gick igenom skolans uppbyggnad från att platsen där den står idag bara var en bit mark i skogen till att idag vara en fungerande skolverksamhet där Tanzanias framtid skapas. Det är en otrolig resa vi gjort tillsammans och vi ser fram emot att fortsätta den.

Vi vill tacka alla er som ger oss möjlighet att fortsätta våra verksamheter, utan er hade vi aldrig kunnat göra det vi gör. Pengarna som kommit in denna månad har gått till bygget, löner, mat och förberedelser inför åk 3. Vi har även haft en avslutningsfest med föräldrar, barn och lärare på skolan.

Jag vill avslutningsvis, mitt i julstressen, nämna att jag hoppas ni alla får en fin jul. I Tanzania firar man julen med att gå till kyrkan och träffa sina nära och kära. De flesta har inte råd med något utöver det vanliga i varken present eller matväg. Men alla har råd med lite tid, tid till samtal, tid till varandra. De som har det lite bättre ställt slaktar kanske en av sina kycklingar och köper lite ris, eller byter till sig lite ris mot några ägg. Har man riktigt tur kan man få dricka lite läsk till middagen. Men framför allt får man sitta tillsammans och umgås, inte framför Kalle Anka, men framför en värmande eld.

Det finns inget som heter julstress i denna kultur. Jag funderade faktiskt i ett av mina stressigaste ögonblick häromdagen på hur jag skulle beskriva känslan för en afrikan. Du tänker för mycket brukar de säga till mig. Du gör för mycket och tänker för mycket, gör mindre och tänk mindre, och ibland kanske det är så enkelt. Att man bara ska göra lite mindre och tänka lite mindre, och hitta den där klassiska känslan av att bara vara. Jag hoppas ni alla får tid till det någonstans i julstöket. Och att ni kanske har någon att umgås med eller något gott att äta. Jag hoppas att vi alla kan stanna upp ibland och bara vara tacksamma över det vi har istället för att hela tiden sträva efter sådant vi inte har.

God jul och Gott nytt år Önskar CCY i Sverige och Tanzania (Elia bor på CCY Tanzanias barnhem)