Månadens nyhetsbrev från CCY Tanzania: mars 2018

By 4 april, 2018 No Comments
CCY Tanzania Addtruly

Och så kom våren med glädjande nyheter och febril verksamhet hos våra vänner på CCY Tanzania. Skolan är officiellt godkänd och registrerad, nya kökslösingar bidrar till bättre hälsa och planer på eftermiddags- och kvällskurser är i gång. Trevlig läsning hörni! /Addtruly-teamet

Det nya certifikatet som visar att CCY är registrerat som en internationell NGO

Nu är CCY registrerad som en internationell NGO enligt alla regler och lagar i Tanzania. Vi har fått ett sprillans nytt certifikat (som tyvärr blev blött på en kant när det färdades från kontoret till stället där det skulle lamineras, men bara ett rent estetiskt problem). Vi har skrivit om hela vår konstitution. Varje ord är nu granskat samt godkänt så väl av oss som av myndigheterna. Det är en otrolig lättnad och vi kan nu fokusera på registreringen av skolan samt det dagliga i våra verksamheter.

Vi fortsätter så klart bygga klart de nya klassrummen för åk 4-6. Det senaste steget är att få upp de svarta tavlorna som är i ny tappning. Vi har valt att satsa på en ny variant istället för cement som vi gjort innan. Nu provar vi istället stora plåtskivor som är mer hållbara, längre men smalare. De tidigare tavlorna har lärarna knappt nått upp till det översta, dessa är mer anpassade till det. De är smidigare att skriva på tack vare det släta underlaget plus att man kan använda magneter på dem. Bara en massa plus. Bilden nedan visar fyrornas framtida klassrum, det första som blivit helt färdigt nu.

Här sätts de nya svarta tavlorna på plats

Inför det sista steget i registreringen av skolan har vi några saker vi måste utföra innan vi kan bli godkända. Bl.a. krävs det att vi har tak ovanför klassrummen med en gång gjord av cement. Det är dels för att barnen inte kommer ut direkt till regnet när lektionen slutar och dels så att fasaden samt dörrar och fönster inte förstörs eller att vatten kommer in. Helt förståelig regel men inget vi visste i förhand utan får bygga till i efterhand. Det är dock i full gång som ni kan se på bilden.  I slutet av denna vecka kommer education office förbi för en sista inspektion innan alla papper kan gå iväg till kontoret i Dodoma där skolan registreras.

Skolan är just nu stängd för påsklov, ja vi firar påsk här också! I två veckor har barnen ledigt, även lärarna och kökspersonalen. Några som inte har ledigt är så klart vi, och inte heller våra superkillar till vaktmästare. De har fullt upp med att riva och bygga upp ett nytt kök.

Jag vet inte om jag tidigare nämnt problematiken med kök här? Det finns ingen hållbar lösning för skorstenar. Jag vet inte vad anledningen till detta är.

Man lagar all mat över öppen eld och står mitt i röken som skadar så väl lungor som ögon. Man eldar långa stockar och skjuter in dem allt eftersom i elden vilka under regnsäsongen är fuktiga så röken blir ännu värre. Killarna har nu tagit bort hela det gamla köket, byggt en lösning av tegel med tre spishällar, två eldningshål och en utfart  för rök på baksidan.

Bygget är inte helt klart än men kommer vara det lagom till att skolan börjar om. Förhoppningsvis funkar det bra och vår vision är att kunskapen om skorstensbygge samt bättre

lösningar till ugnar och spisar sprider sig bland folket så att detta utbredda problem får en ände. Det är en massa andra små finesser som till exempel ett litet järnrör längst ned mot golvet vid öppningen så man kan lägga in vedklabbar som inte ligger direkt mot golvet utan släpper in lite luft som ska vara bra för syresättningen av elden (rätta mig om jag har fel, jag är INTE ansvarig för detta bygge tack och lov då det inte alls är mitt område).

Om det här visar sig vara en bra, praktisk och relativt enkel lösning på ett stort problem kanske vi börjar ha kurser för ungdomar på kvällstid i skolan. Det är nämligen något vi drömmer om när allt stabiliserats lite mer. Att hålla matlagningskurser, sykurser, ha workshops om mänskliga rättigheter och information till gravida kvinnor för att förebygga förlossningsskador samt komplikationer under eller efter graviditeten. Helt enkelt kvälls- och eftermiddagskurser för folket som ger små men ovärderliga tips och trix i livet för att kunna bygga upp och utveckla sitt liv, sin familj, sitt samhälle. Vi hoppas på att kunna sprida kunskap som vi i väst så självklart får ta del av varje dag. Nya rön och forskning som vi tar för given men som aldrig når ut i fattiga byar. Vi tycker att alla har rätt att få dessa verktyg för att göra det bästa av sina liv. Alla har lika rätt till kunskap.

Månadsbudgeten har för övrigt täckt upp maten, lönerna och materialet som vi använt. Det har gått lite extra mycket vattenfärg, penslar och papper då vi haft temat ”self-introduction and what do you want to be”. Alla årskurser har fått delta och målat många fina teckningar av sig själva samt vad de vill göra när de blir stora. Många fotbollsproffs, lärare, chaufförer, poliser och sjuksköterskor bor i dessa små kroppar med stora drömmar.

Detta har vi hunnit med den sista veckan innan lovet som bestått i mycket städning, prov och till sist fri lek samt mycket kreativitet. Eftersom matbudgeten blev lite mindre då vi stängde har vi tagit den delen av matpengarna till att bygga om köket, vilket känns som en långsiktig investering inom samma kategori.

Vår tacksamhet över ert engagemang och ert stöd når som vanligt inga gränser och vi hoppas att ni någon gång kommer och får se vad ni bidrar till!

Mvh Linnea Olsson, CCY Tanzania