Månadens nyhetsbrev från CCY Tanzania, maj 2017

By 9 juni, 2017 No Comments

Tiden går fort och det händer mycket på CCY Liberty School of Tanzania. Här kommer en hälsning från Linnéa Öman Ohlsson som är en av eldsjälarna som skolan plats i byarna Matanana och Bumilayinga, Tanzania. Hon berättar om vad som hänt på plats under maj 2017. Trevlig läsning! 

/AddTruly Teamet

 

”Det är lugnt på skolan och alla börjar varva ned inför stängning i början av juni. Alla hjälper till att städa klassrum och skolgård samt delar upp arbetsuppgifter inför lovet.

Det är så fint att se hur alla går ihop och får skolan att gå runt. Barnen hämtar vatten på huvudet medan lärarna skurar klassrummen. Ett av våra barn har, vad vi tror någon form av skolios eller annat som påverkar hans hållning. Han har av en svensk volontär som är utbildad arbetsterapeut fått rådet att just bära vatten på huvudet för att det skulle hjälpa honom att växa rakare. I Sverige hade behandlingen antagligen sett annorlunda ut men vi får jobba med det vi har på landsbygden i Tanzania.

Att bära vatten och hjälpa till i hushållsarbetet är dessutom en stor del av livet här nere och vi måste hela tiden möta kulturen i vad som passar eller inte passar in i deras liv och vardag. Hos elevens fosterfamilj blir de så klart glada när de får veta hur de kan hjälpa honom att växa rätt och att han inte har ont av att lyfta tungt utan att det snarare kommer gynna honom i längden.

 

Så här individuellt försöker vi jobba med alla barn på skolan och därför präglas just nu tillvaron av ett stort antal utvecklingssamtal. Alla våra drygt 60 elever ska tillsammans med lärare och vårdnadshavare få ett personligt samtal där de får en utvärdering på läsåret, vad de är bra på samt vad de kan förbättra.

Många vårdnadshavare kan betydligt mindre än vad deras barn kan vid det här laget eftersom många hoppade av skolan för att försörja familjen eller föda barn tidigt i livet.

De flesta är otroligt tacksamma till det jobb vi gör, vissa är lite skeptiska till det nya. Varför skriver inte barnen mellan 5-6 år mer i sina skrivböcker? Vad lär man sig genom att sjunga och leka egentligen? Hur gör ni istället för att slå barnen vid en tillsägelse?

Vissa är mer engagerade än andra och en del blir frustrerade när deras barn inte når upp till målen, men vi försöker hela tiden jobba efter att lärare, barn och föräldrar måste samarbeta i harmoni och balans för allas bästa vilket så klart är en ständig kamp var man än befinner sig i världen.

Barnen tränar på skolavslutningsuppvisning .

Vid bygget av de nya klassrummen väntar vi fortfarande på att träet till takstolarna ska torka och bli klara innan vi kan fortsätta, men tack vare er hjälp kan vi nu fortsätta och färdigställa dem innan januari 2019 när åk 4 startar i de nya lokalerna.

I övrigt har pengarna denna månad, förutom löner och matbudget gått till att fylla på våra materiallager så att allt finns när vi startar igen i juli. Vi kommer även handla in för en riktig brakfest till skolavslutning med kött, dricka, tårta och dans.

Tusen tack för att ni gör detta möjligt!

Mvh CCYs styrelse.”