Sommarlov = sommarskola!

By 25 augusti, 2017 No Comments
Sommarlov = sommarskola!

Bara för att det sommar betyder det inte att verksamheten står still på  CCY Liberty School of Tanzania! Det planeras, studeras, byggs och surras kring skolan. Här kommer en hälsning direkt från Tanzania via Linnéa Öman Ohlsson, en av eldsjälarna bakom skolan. Hon berättar om vad som hänt på plats under juni och juli 2017. Trevlig läsning! 

/AddTruly Teamet

”Skolan var som vanligt stängd under juni månad då alla fick en välbehövlig paus. Delar av lovet höll vi dock öppet för extraundervisning för de barn som inte har möjlighet att få hjälp hemma, ligger efter eller helt enkelt mår bättre utan ett 4 veckor långt lov. Detta är något som lärare och föräldrar kommit fram till själva, och det beslutet stöttar vi till 100% . Det är dock viktigt att ingen uppfattar detta som ett tvång – varken lärare eller barn. På bilden ser ni barnen som kommit för sommarskola och takstolarna som ska upp i våra nyaste klassrum för åk 4-7.

Vi har även fortsatt med våra byggen på skolan under juni månad. Ingenjörer utan gränser har varit här och hjälpt oss hitta en bra lösning på ett innertak till klassrummen som så väl isolerar ljudet mellan klassrummen som från regnet när det öser ned på taket. En stor förbättring och ett otroligt lyft för undervisningens standard. Man kanske inte tänker att det ska vara ett så stort problem med lite regn, men när monsunregnen kommer och öser ned mellan lunch och eftermiddag så försvinner halva skoldagarna i ett buller när regndropparna träffar taket och ljudet studsar mot betongväggarna. På bilden ser ni bjälkarna till innertaket. Plankorna är dock på plats nu så att taket är helt men har ingen bild på det för tillfället.

Pengarna under Juni har gått till löner eftersom alla är värda en betald semester. Den summan som skulle gått till mat har lagts som en buffert för att kunna dra igång med ordentlig odling inför regnsäsongen i höst. Vi planerar att utöka vårt majsfält, eftersom detta års majs för skolan gick bra i överlag men även för att odlingssäsongen i allmänhet kommer bli ännu sämre i år än förra året vilket innebär att alla priser går upp ännu mer och det blir svårare att få tag i maten.

Vi inser mer och mer hur beroende vi är av klimatet och vill försöka reducera våra utgifter så mycket som möjligt, med siktet att i framtiden kunna försörja oss själva i alla fall på basvaror som majs, bönor och spenat. Så vi börjar redan nu förbereda inför mer odling samt fortsätter med det vi redan har. Under tiden när skolan är stängd i juni är det torrperiod så kokerskor samt vaktmästare på skolan har ett vattningsschema där en av de går till skolan och vattnar.

Alla våra byggnader ska dessutom registreras under de nya reglerna som kommit för privatskolor och detta är en ny stor process som vi väntar på. Vi har fått namnet på skolan godkänd enligt de nya reglerna men väntar nu på inspektioner för alla nya byggnader och undervisningen. Mycket är på gång i hela landet och vi vill följa den stora utvecklingen.

Vi är så glada att ni gör det möjligt för oss att så väl kunna betala löner, mat, material och andra omkostnader månadsvis, men även att vi kan utöka, förbättra och bygga nytt tack vare ert stöd så väl finansiellt som mentalt. Ni bokstavligt talat hjälper CCY att få en plats på kartan och tillsammans med er ska vi växa, vi ska bli bättre, hjälpa fler utan att någonsin försämra den standard vi har.

På bilden ser nu den senaste satellitbilden av skolan från Google Earth. Med våra nyaste klassrum längst till höger, bortanför den vår fyrkantiga fotbollsplan. Till vänster om de fyra klassrummen som ni ser inte hade tak vid tillfället går nu åk 1 och 2 men rymmer även åk 3 som startar i januari 2018. Bakom åk 1-3 ser ni en liten fyrkant av den trädgård som vi nu ska göra större, där odlar vi grönsaker, lök och rotfrukter nu, majsen odlar vi på ett större fält bredvid fotbollsplanen. Ni ser även en triangel av lärarhus längst mot storvägen, förskolan längst till vänster samt vår öppna matsal med förråd. Till vänster utanför markens gräns ser ni vår närmsta granne, en ensamstående mamma och hennes barn Emma som brukar valla getter runt i området.

Det här är på riktigt. Det händer just nu. Tack för att ni gör detta möjligt!

Mvh, CCY Styrelse via Linnéa”