Månadens nyhetsbrev från CCY Tanzania: februari 2018

By 14 mars, 2018 No Comments
CCY Tanzania Addtruly

Februari har för våra vänner på CCY Tanzania verkligen inte varit en enkel månad. Men deras passion, engagemang och tron på bra utbildning för alla barn har givit fantastiska resultat! Trevlig läsning! /Addtruly-teamet

Ännu en händelserik månad har passerat. Tiden flyger fram och mycket är det nog för att vi har fullt upp. Just nu ligger lika mycket fokus på CCYs administrativa del som på det rent praktiska.

Vi kan börja berätta om det teoretiska. Det är den största, tyngsta biten där mycket av det jobbiga ligger i att man inte kan ta på det rent praktiskt, man kan inte ta på det. Det handlar först och främst om registreringen av CCY i Tanzania. Vi har tidigare skrivit om att vi registrerat den internationellt. Det har nu kommit till vår kännedom att registreringen inte gått igenom. Vår kontakt som skulle fixat med detta har inte meddelat oss denna information. I början av februari åkte vi till huvudstaden Dodoma för att själva besöka socialens huvudkontor.

I korridorerna stod det otaliga flyttlådor, överfulla med konstitutioner från NGOs, non governmental organizations, i Tanzania. Den sista februari stänger de ned alla overksamma NGOs som inte visat sig aktiva. Det är fullt förståeligt med tanke på hur många det finns som kanske jobbar i fel syfte, bara söker efter pengar eller helt enkelt en gång i tiden startade men inte längre verkar.

Vi kommer dock inte vara en av de NGOs som stänger. Det gjorde vi klart för kvinnan som ohjälpsamt bad oss bevisa att CCY i både Sverige och Tanzania existerar. Februari har varit en kamp genom kontakter med olika huvudkontor, den svenska ambassaden i Tanzania, vår styrelse i Sverige och vår styrelse i Tanzania. Vi har på alla sätt vi kan bevisat att vi är verksamma, aktiva och lagligt registrerade i Sverige för att kunna registreras i Tanzania. 

Och vi har äntligen lyckats! Vi har skrivit om hela vår konstitution, så den bättre passar vårt syfte. Vi har bevisat för så väl myndigheter som för oss själva precis hur mycket vi är beredda att jobba för CCY. Vi har fått alla papper godkända och stämplade, betalat för registrering och avgifter. Vi är nu internationella och lagligt registrerade i så väl Sverige som i Tanzania. Och vi är redo för nya tag, nya steg, nytt CCY och nya möjligheter!

I andra änden av det administrativa är vi nu i sista steget i registreringen av skolan. Det är en otrolig lättnad och education office är så positiva till hela Liberty school. Allt ifrån de kreativt byggda klassrummen till den utveckling en engelsk skola ger i området. De berättade även vid sitt senaste besök att de kommer börja åka runt till skolor på oanmälda besök för att se så att lärarna är i klassrummen, inte slår eleverna och inte tvingar barnen att jobba på deras privata fält. Detta hoppas vi verkligen blir en vana för staten då detta är de statliga skolornas vardag. Och att staten nu går in för att förebygga detta stöttar vi till 100 procent.

Den praktiska delen av CCY handlar just nu om lite allt möjligt. Snart har våra volontärer målat klart alla de nya klassrummen till åk 4-6. Ett stort extrarum som vi tänker kommer bli ett fint aktivitetsrum för att spela musik, läsa, måla, dansa, eller annan aktivitet. Dörrar och fönsterluckor har börjat komma upp, allt i takt med att målningen blir klar.

Vi har även byggt en liten utehall åt förskolebarnen. Då de tidigare lagt sina skor i en hög utanför dörren har dessa blivit sjöblöta vid regnets ankomst.  Varje dag, vilket så klart resulterar i förkylningar, skavsår och smutsiga samt trasiga skor. Så vi har nu byggt ett tak precis utanför dörren där vi även kommer bygga upp en liten platå av cement samt hängen till att hänga av sig sina skolväskor. En hall är väl något vi skulle tänkt på när vi byggde skolan men vi lär oss nya saker varje dag och ser nya behov hela tiden.

Det är det som är så härligt med allt det här, att man hela tiden får utveckla och utvecklas. Det här bygget har kommit upp rätt fort tack vare tiden vi sparar på att våra arbetarkillar inte behöver stå och klippa gräset hela dagarna. Och nu är de i full gång med att bygga hyllsystem i vårt stora förråd.

Gräsklipparen har körts ett par gånger av dem och de strålar likt solar med stolta raka ryggar när de kör den, eller när de cyklar in till byn för att köpa bensin eller olja till den. Det kommer så klart bli en löpande utgift i vår månadsbudget att köpa bränsle till gräsklipparen. Men vi sparar så mycket tid och energi att det alla gånger är värt det.

I övrigt har månadsbudgeten gått till mat, papper, pennor, nya kursböcker och löner. Vi håller på att prova lite nya saker under våra ”kött-onsdagar”. Barnen får ibland kokött, men oftast småfisk på onsdagar. Nu ska vi prova det lite billigare alternativet torkade soya-bitar. Vi får se vad barnen tycker om det men fördelen är att det är en torrvara och att man därmed alltid kan ha det hemma, jämfört med kött som man alltid måste köpa som en färskvara och inte kan förvara det någonstans.

Ni kan alltid höra av er med frågor eller synpunkter och vi tackar er djupt för ert stöd! Utan er skulle CCYs Liberty school inte kunnat existera och vi hoppas att ni ser er stora roll i den utveckling som just nu sker i samhället här nere. Vi är en del av framtiden, för att våra barn är en del av framtiden.

Tack! Mvh Linnea Olsson, CCY Tanzania