Månadens nyhetsbrev från CCY Tanzania: januari 2018

By 1 februari, 2018 No Comments
CCY Tanzania Addtruly

Och så har det nya året rivstartat för våra vänner på CCY Tanzania. Barnen är tillbaka från julledigheten, volontärer har målat om skolan och ny gräsklippare är inköpt. Och det är bara några av de många nyheterna som CCY bjuder på. Trevlig läsning! /Addtruly-teamet

 

Tala om en rivstart på det nya året. Tack vare de bidrag vi fick i slutet av 2017 har vi kunnat jobba på i en otrolig takt. Vi är alla på plats efter julledigheter med nya krafter som verkar vara utom denna jord. Det behövs verkligen i alla upp- och nedgångar. Sedan början av januari har vi hunnit uppdatera bilen med ett takräcke som kommer underlätta transport av så väl mat som material. Vi har införskaffat en gräsklippare som vi tyvärr inte hunnit inviga än. Men gräsklipparen kommer ge våra extremt lojala arbetarkillar ett helt nytt jobb. De kommer inte längre behöva stå ute i spöregnet och klippa gräset med ett enkelt verktyg för hand. Jag kan inte ens förstå deras styrka, så väl psykiskt som fysiskt! Dag ut och dag in klipper de gräset, utan att klaga och med bara en stunds vila då och då. Gräsklipparen är dessutom från vårt egna svenska märke Husqvarna, inköpt i Dar es Salaam och fraktad med lastbil i 10 timmar till vår närmaste stad Mafinga.

 

Vi har driftiga volontärer på plats som målat om hela skolan invändigt lagom till skolstarten den 15/1. De fortsätter nu att måla de nya klassrummen som står färdiga för åk 4-6. Tredje klass har startat och nya barn har förväntansfullt startat i förskolan, medan ett gäng på 14 barn fått börja åk 1 och därmed deras officiella resa i grundskolan.

Här om dagen höll jag i en lektion för åk 3 i matematik där vi skrev tusental i siffror samt bokstäver. De här barnen överraskar varenda dag i hur fort de lärt sig. Hur fort de hänger med i en historia om en Ann som köper apelsiner för så eller så mycket, hur hon sedan delar med sig av dem, hur många hon har kvar och hur många hon har när hon sedan får fler av sin pappa, hur mycket hon tjänar om hon säljer dessa osv. En viktig lärdom för barn tror jag ändå är att kunna applicera nya kunskaper i det vardagliga livet.

Vi är i sluttampen av en utdragen process i registreringen av skolan och vi hade 4 personer här från skolverket i veckan som fick 400 kr var plus transport till att en sista gång konstatera att vi snart är klara. Det känns som pengar i sjön men det är så klart lika viktigt. Om inte viktigare att barnen får en registrerad skola enligt landets alla nya regler som att de får kunskaper och goda förutsättningar i livet.

Vi har köpt in nya köksgeråd, tallrikar, muggar och så klart maten för de här första veckorna. Vi har börjat kunna beställa kött i en grannby som levereras onsdagsmornar. Vi testa detta så att barnen kan få i sig lite kött/fisk mer än den friterade småfisk (skulle beskriva den som spigg eller de småfiskar vi ger till andra fiskar) som vi serverar varje onsdag i nuläget. Vi har även tagit två sömmerskor till skolan som mätt alla barn och håller på att sy upp kläder till dem.

Vi har haft föräldramöte. Ett startmöte inför det nya året med information om skolkläder som föräldrarna vill ha fler av, skolavgifter som höjs när barnen börjar i åk 3, skolskjuts som inte är möjlig i nuläget men som vi hoppas kan bli aktuell i framtiden, uppdatering om registreringen som många föräldrar så klart oroar sig över men som är klar inom 2 månader samt välkomnande av vår nya grundskolelärare Edgar, en mycket erfaren, vältalig, berest man.

Den första dagen hade barnen bildlektion i sanden utanför skolan, ett roligt inslag i den annars rätt vanliga vardagen. Varje fredag har vi även nature walk där alla barn går ut och har någon typ av lektion i skogen bakom skolan. I fredags var temat ”vad vill du bli när du blir stor”. Många ville blir poliser, några ville bli lärare, någon läkare och en modig tredjeklassare ville bli Tanzanias första kvinnliga president. Den självkänslan ser man inte hos alla här nere, speciellt inte hos unga flickor.

Vad kan jag säga om inte tack för att den här utvecklingen får ske mitt framför mina ögon. Som jag säger varje månad och som kommer stämma så länge ni bidrar, är ju att inget av detta skulle kunnat hända utan er hjälp. Vi har nu 70 barn på vår skola som varje dag får mat, stimulans, nya kunskaper samt en framtid framför sig. Det är så lätt att hamna i negativa tankar och tänka på vad man inte gör istället för vad man faktiskt gör. Så mycket ont det finns i världen, gör att man ibland bara måste fokusera på det som faktiskt utvecklas, det man kan göra något åt och det man bidrar till. Vi tackar er än en gång för att ni gör detta möjligt och önskar er en lika utvecklande samt positiv start på 2018!

Allt gott önskar vi på CCY Tanzania!