Månadens hälsning från CCY Tanzania: april 2018

By 2 maj, 2018 No Comments

Yoga lektioner, skolklocka som ringer barnen ut och in från rast, självständighet och Forum Syd…våra vänner på CCY Tanzania fortsätter imponera oss med sitt fantastiska arbete. Ett arbete som bl.a. möjliggörs av Kenzan Tours. Läs själv den senaste hälsningen och låt dig imponeras och inspireras! /Addtruly-teamet

 

Månadsrapport Caring from childhood to youth Liberty school of Tanzania April 2018 Tiden springer iväg och varje gång jag sätter mig ned för att skriva månadsrapport känns det som att jag skrev den senaste igår. Det händer fortfarande mycket och man kan lugnt säga att Caring from childhood to youth i allmänhet går mot en ny era. Vi etablerar oss mer och mer och växer samtidigt så man riktigt hör hur det knakar. 

Något annat man hör är gräsklipparen som brummar på ute på skolmarken. En och annan lärares röst som bryter igenom från klassrummen samt barnens skratt och lek. Ibland måste man bara ta ett djupt andetag och se vad vi har, se var vi är i nuet. Men låt oss sträva mot nya mål och mer utveckling!

Den här månaden har helt klart gått i nytänkandets tecken. Vi har dels våra volontärer här i Tanzania som hela tiden kommer med positiv energi och nya ideer. Jag kommer precis från en yoga lektion med våra 31 förskolebarn ledd av en svensk förskollärare som tar ut sin fyra veckors semester här hos oss. Vi gick från ett sovande lejon som vaknar på morgonen genom vädrets olika skiftningar, med att måla regnbågen, klättra i träd och till slut somna under stjärnorna efter att vi plockat ned solen tillsammans.

Det är sådana aktiviteter som vi vill och hoppas sätter igång barnens fantasi på ett sätt som gör att man lär sig tänka mer outside the box. Det är även väldigt roligt att se hur både barn och lärare koncentrerar sig till hundra procent under dessa 30 minuter. Lärarna ser att man inte bara behöver stå och upprepa samt pränta in information i barnen utan att man kan lära sig saker med hjälp av kroppens rörelser och sagoberättande. Ja det är otroliga kulturmöten och lärdomar vi får varje dag här på CCY.

Vi har även fått upp en skolklocka i form av en gammal fälg som vi målat. Det är väldigt vanligt här i Tanzania och trots att det inte är något vi är vana vid från Sverige så klingar den högt och vackert vid in samt utringningar.

Regnsäsongen går mot sitt slut vilket innebär att majsen snart ska plockas. Vi har satsat mer på skörden i år än förra året och får se hur det tar sig. I september ska vi satsa ännu mer på odling, allt för att sänka budgeten och försöka göra skolan självständig.

På tal om självständig så sker nu en omorganisation inom CCY. CCY i Tanzania kommer bli helt styrt av vår Tanzanianska NGO, non governmental organization, och dess styrelsemedlemmar. Ordförande för CCY i Tanzania är Felisian Mtonyole och han kommer tillsammans med vår sekreterare Peter Tossi från och med 1 maj ha ansvar över budgeten till både barnhem och skola. CCY i Sverige kommer fortfarande samla in medel och marknadsföra CCY men själva ansvaret för driften kommer CCY i Tanzania stå för. Vi har fortfarande styrelsemedlemmar på plats i Tanzania från CCY Sverige eftersom vi fortfarande jobbar kvalitetsutvecklande och vi vill säkerställa att pengarna utanför budgeten för t.ex. byggen m.m. bokförs och redovisas på rätt sätt.

I det stora hela kommer inget ändras för er. Vi har öppnat ett nytt konto i vår närmaste stad dit vi nu skickar så väl skolbudget som barnhemsbudget och där två av tre styrelsemedlemmar som står på kontot varje månad kommer ta ut pengar, samt handla matbudgeten. Det kommer innebära mycket sparad tid samt pengar. Pengarna kommer gå till det de ska och vi litar på våra tanzanianska medarbetare till hundra procent. Det som är svårare för dem än för oss svenskar är att redovisa pengarna, på svenska med bilder osv. Så kort och gott kommer CCY i Tanzania med sin styrelse och medarbetare ta ett större ansvar för driften och vi svenskar som är på plats, minst ett år till, kommer ha ansvar för kvalitetsutveckling, redovisning och marknadsföring.

Detta skifte hade kommit så småningom hur som helst och vi vill att CCY i Tanzania ska vara starkt och självständigt utan CCY i Sveriges inblandning men nu kom det i och med en annan stor och rolig förändring.

Vi har nämligen blivit godkända av Forum Syd och SIDAs organisationsgranskning! Detta ser vi som ett stort och ärofyllt steg i CCYs utveckling.

Vi är nu helt inne på rättighetsbaserat arbete och har printat all info vi kunnat hitta om detta via forum syd och SIDAs hemsidor. Vi kommer i fortsättningen som sagt satsa helhjärtat på att bygga upp CCY i Tanzania starkt och genom detta börja utbilda folket i byarna där CCY verkar om mänskliga rättigheter, om DERAS rättigheter och kanske framför allt om statens skyldigheter. Vi har kunnat hjälpa så många människor hittills genom CCY och vi kommer fortsätta hjälpa människor. Men vi kommer börja sätta mer press på staten genom tätare samarbeten med socialkontor och byledningar. Vi vill att folket i Tanzania ska lära sig om sina rättigheter och börja kämpa för dem. Vi tror och hoppas att vi är på väg i en ny stark riktning som kommer resultera i stora förändringar.

Ett av Forum Syds krav är att den lokala organisationen i mottagarlandet är stark i sig och det kan vi verkligen se att den är nu efter den nya registreringen, efter att vi valt en ny stark styrelse som är engagerad och driven. Vi kan se att de nu kan stå på egna ben i Tanzania och vi kommer följa efter genom att stötta dem en tid framöver så att de känner sig säkra i sina nya roller.

Hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar, för ni är ju de som får oss att gå runt.

Det som händer på skolan förutom att mat inköpts och löner utbetalats är att vi köpt buskar som vi planterat och gjort fina vägar mellan byggnaderna. Varje buske kostar ca 1 krona så vi köpte på oss ett helt gäng av vår vaktmästare Belamy. Vi har haft educationoffice här en sista gång så snart är registreringen av skolan helt klar och vi har köpt trummor och startat ett skolband som förutom att trumma och sjunga marcherar fram på skolgården lite titt som tätt nu.

Vi har köpt till stolar och bord till vårt office som ni kan se på bilden så att alla kan sitta runt bordet när vi har möten, vilket varit perfekt nu när vi i dagarna åkt runt på skola, barnhem och byledningar för att informera om hur vi vill att tanzanianerna nu ska börja stå upp för sina rättigheter och att vi tillsammans kommer bli starkare än någonsin.

Vi har byggt klart skorstenen så nu slipper kökspersonalen förgiftas av rök varje dag och barnen slipper sitta i en rökig matsal medan de äter. Vi sparar mycket energi och pengar på att inte använda lika mycket virke då vi nu klyver och ställer klabbarna mot varandra istället för att lägga in stora stockar i hålen.

Vi tackar er återigen för att nu stöttar oss och som vanligt vet vi att inget hänt utan er. Vi är så glada att ni följer oss och det arbete vi gör! Hör som sagt av er om ni har några frågor eller funderingar, ris eller ros, så att vi ständigt kan förbättras!

Allt gott! Med vänliga, varma hälsningar Linnea Olsson och hela CCY