Månadens fokus

Under denna månad lägger vi extra fokus på gräsrotsorganisationer som skapar förutsättningar för barn och vuxna att försörja sig själva hållbart och långsiktigt.

I många utvecklingsländer tvingas människor p.g.a. fattigdom skaffa sig lågavlönade, farliga och skadliga arbeten inom jordbruk, fabriker och tjänstesektorn. Arbetarnas rättigheter kränks och arbetarna utnyttjas. Samtidigt ökar konsumtionen av kläder, elektronik, mat, resor, m.m. i vår del av världen – varor och tjänster som ofta produceras på bekostnad av andra människors rätt till ett gott liv.

FNs Utvecklingsmål nr 12 är ”Hållbar konsumtion och produktion”. Många gräsrotsinitiativ runt om i världen arbetar för att skapa förutsättningar för barn och vuxna att försörja sig själva hållbart och långsiktigt. Några av dem kan du hitta i vår projektportfölj. Tillsammans med dem kan du ta ditt sociala ansvar på riktigt!

Visste du att…
  • Ca 168 miljoner barn i åldern 5 – 14 tvingas att arbeta
  • I Kina är medellönen för en fabriksarbetare ca 6 kr/timmen
  • En tröja som sälj för 500 kr kan ge personen som tillverkat tröjan knappt en krona
  • En fabrikarbetares lön går till mat. Det finns sällan utrymme för andra nödvändiga varor så som medicin
  • Om man dubblade fabriksarbetarnas löner i utvecklingsländer skulle priset på varor de tillverkar höjas i snitt med 1,8%
Men…
  • Sedan 2008 har antalet barnarbetare sjunkit med 47 miljoner
  • Sedan 2000 har barnarbete bland flickor fallit med 40% och bland pojkar med 25%
  • Konsumenter säger att de är villiga att betala i snitt 15% mer för varor som är schysst tillverkade

Källa: ilo.org

Shop till you drop?

Idag är det många företag inom fashion som drar sitt strå till stacken för en bättre och mer hållbar värld och det finns mycket information och inspiration om hållbar konsumtion och produktion på nätet. Här har vi samlat några sajter och  bloggar som berör allt från frågor kring hållbar konsumtion och produktion till tips om var man kan hitta bra produkter. Listan är inte på något sätt fullständig och skulle du ha tips på andra bloggar eller sajter som du tycker lyfter fram hållbarhetsfrågor på ett schysst sätt, får du gärna tipsa oss! Vi har heller inte lagt någon värdering eller rankat  dem vi valt att lyfta fram – vi tänker att alla som gör något förtjänar att synas. Alla får göra sin egen bedömning om vad som känns ok.

Bloggar

Butiker

Övrigt